Afbeelding
Ted Walker

Columniste Daniëlle Horneman over het belang van gastvrijheid: ‘Zo zeggen we tegen iedereen: welkom’

20 maart 2024 om 09:52 Opinie Columns

EDE Regelmatig kom ik op plekken in de wereld waar de bewoners mij het gevoel weten te geven dat ik heel erg welkom ben. Waar ik me, on-Nederlands, gastvrij ontvangen voel. Verschillende culturen hebben verschillende manieren van iemand welkom heten. Soms met een ritueel, soms een lied, of een uitgebreide maaltijd. Het is elke keer weer verrassend, altijd warm en liefdevol en ook inspirerend. Het maakt me bewuster van hoe ik zelf mijn gasten wil ontvangen, zowel thuis als op mijn werk in het vliegtuig.

Een meester uit Azië zei ooit eens: ,,Ontvang je gasten zoals je God zou ontvangen. Doe wat je kan om tegemoet te komen aan de behoeftes van je gasten, help ze waar nodig en behandel ze met liefde, zorg, respect en waardigheid.” De liefde openbaart zich in gastvrijheid. Het vergt een open hart en een open huis.

GASTEN

Wij Nederlanders zijn vrij nuchter in dat soort dingen en soms lijkt de gastvrijheid een beetje verdwenen uit onze cultuur. Zeker als het om gasten gaat die we (nog) niet zo goed kennen.

Toch denk ik vaak aan deze les wanneer ik me met mijn gasten bezig hou. Door kleine, simpele gebaren op het juiste moment, en door het beste van mezelf te geven, voelen ze zich gezien. En hoe fijn is het om zelf af en toe ook eens gast te zijn.

WARM WELKOM

Mijn favoriete plek in Ede om als gast ontvangen te worden was altijd een ‘koffiewinkel’ in het centrum. Een lunchroom met een eigenaar die koffie als passie heeft. De achterwand hing vol met dispensers gevuld met koffiebonen uit allerlei landen. Ik hou helemaal niet van koffie. Ik dronk er chai of thee, terwijl mijn man van zijn kopje koffie genoot.

Maar waar wij vooral voor kwamen en steeds voor bleven terugkomen was de enorme gastvrijheid waarmee wij onthaald werden. Het warme welkom dat we kregen van de eigenaar. De herkenning, de oprechte interesse en aandacht, de zorg voor ons en de passie voor zijn product.

LOKALE GASTVRIJHEID

Tot mijn teleurstelling is hij onlangs gestopt met de lunchroom. Het stokje is overgenomen. Wel is hij naast de oude lunchroom een koffie-, thee- en chocoladewinkel begonnen. We stapten er nieuwsgierig naar binnen en werden met dezelfde oprechte vriendelijkheid ontvangen. Dit mooie mens is voor mij het toonbeeld van lokale gastvrijheid.

Ik hoop dat veel ondernemers in onze gemeente hier een voorbeeld aan nemen. Zo blijven we aantrekkelijk voor al haar inwoners én voor onze bezoekers en zeggen we tegen iedereen: WELKOM.

door Daniëlle Horneman

Meer columns op Ede Stad.nl lezen? Je vindt ze in dit dossier.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie