• Martin Maasse (links) kwam voor het eerst dit seizoen in actie. Tegenstander: Jelle van den Berg.

    Rinus van der Molen
  • Hotze Tette Hofstra en Noël Bovens speelden het zoveelste duel. Hofstra won.

    Rinus van der Molen

Rinus van der Molen verrast bij BSV Bennekom

BENNEKOM Martijn Pauw handhaafde zich bij schaakclub BSV Bennekom door een zege op Harry Verhoef in ronde zeven vrij gemakkelijk op kop. Zelfs liep hij wat verder uit. Wel won concurrent Hotze Tette Hofstra ook van Noël Bovens. Grootste verrassing is de derde plaats van Rinus van der Molen.

Harry Verhoef koos met wit tegen Martijn Pauw voor een gesloten partij, kennelijk in de hoop op een koningsaanval. De zwarte stukken van Pauw kwamen er echter beter uit. Toen er lijnen open gingen op de damevleugel, kwam Pauw beslissend binnen. Een penning op de onderste rij werd Verhoef fataal.

SCHERP Het zoveelste duel tussen Noël Bovens en Hotze Tette Hofstra duurde twintig zetten. Er kwam een Franse opening op het bord, En daarin gebeurde weinig spectaculairs. Na een zet of dertien was het gelijk, maar werd het wel scherp. De dame van Bovens kwam wat in het nauw. Ook deed hij even niet de sterkste zetten. En toen bleek weer, geef je Hofstra een vinger, dan pakt hij simpelweg de hele hand.

Achteraf vond Garry Dinsbach dat hij zich niet goed had voorbereid. ,,En dan kun je flink van het bord worden gemept. Het overkwam mij tegen Rinus van de Molen’’, reageerde Dinsbach. Al in de opening, een gesloten Siciliaan, koos hij niet de beste zet. Van der Molen kreeg min of meer vrij spel. Ook trucjes hielpen niet. Van der Molen vond de beste oplossing en won terecht.

Klaas Ganzevoort kwam met wit tegen Teunis Bunt tot zijn vertrouwde Stonewall. Nadat zwart zijn loper naar a6 had gespeeld, moest wit wel zijn witte loper ruilen. Toch kreeg Ganzevoort een kans om op voordeel te komen. Toen dat niet gebeurde, kon zwart gelijkspel krijgen. Een vork bracht Bunt materiaalvoordeel en het ruimtevoordeel deed de rest.

René Bakker richtte met zwart alle stukken op damevleugel van Hans Gillet. Toen na een ruiling ook de a-pion van Gillet viel, kwamen de zwarte stukken binnen en was er voor wit geen houden meer aan. In het duel tussen Jaap van Donkelaar en Dick Brehen ging meteen gelijk op. En ook op moment dat Brehen remise aanbod, stond alles gelijk. Brehen: ,,Ik stond wel iets sterker, maar moest veel stukken verplaatsen voordat ik hier profijt van zou hebben. En dacht beter een half punt dan geen punt.’’

Bron: BSV Bennekom