• Collin Oosterholt heeft ambities. Maar niet ten koste van een collega.

    Theo Beumer
  • Theo Beumer
  • Theo Beumer

Collin Oosterholt: 'Het draait om loyaliteit'

EDE Assistent-trainers hebben verschillende rollen, variërend van het leiden van wedstrijdbesprekingen en trainingen tot aan tussen de spelers staan om te weten wat er in de groep leeft.

Eip Janssen

Collin Oosterholt van Fortissimo geeft een inkijkje.

AMBITIE ,,Dit is mijn tweede seizoen als assistent bij het eerste elftal. Paul Bremer is hoofdtrainer. Hoewel hij uiteraard eindverantwoordelijk is, geeft hij mij veel vrijheid en verantwoordelijkheid", steekt Oosterholt van wal.

,,De ambitie trainer te worden zat er bij de Edenaar al vroeg in. ,,Ik kreeg bij DTS Ede onder Bert Beerdsen alle kansen, nadat ik vijf jaar geleden UEFA C diploma haalde. Bij meerdere teams in de jeugd en senioren ontwikkelde ik mij snel. Op tactisch en technisch gebied liggen mijn sterkte punten, ik wilde mij door ontwikkelen op het rand voorwaardelijke. Een hoofdtrainer wordt vaak maar op één ding beoordeeld: de prestaties van het (eerste) elftal, en daar komen meer aspecten bij kijken dan tactisch en technisch.''

Oosterholt krijgt bij Fortissimo de kans die ervaring op te doen.

,,Ik heb de bewuste keuze gemaakt hier assistent te worden. Ervaring bij verschillende clubs helpt je te ontwikkelen", gaat de 34-jarige commerciële medewerker bij Noord-West Agenturen BV in Ede verder.

Hij ziet behoorlijke verschillen tussen KSV Fortissimo en zijn vorige vereniging DTS Ede. 

,,DTS is de grootste club van Ede met een speciaal plekje in mijn hart, dat zal altijd zo blijven. Ooit hoop ik daar als hoofdtrainer aan de slag te kunnen gaan, maar eerst moet ik mij nog doorontwikkelen. Vooral op voetbal gebied en organisatorisch is DTS Ede veel verder dan Fortissimo is. Fortissimo is een echte familie club die in ontwikkeling is en de ambitie heeft om op termijn de tweede club van Ede te worden. Hiervoor moet Fortissimo wel stappen maken op het technische vlak en daar draag ik nu mijn steentje aan bij."

Op dit moment volgt Collin Oosterholt de opleiding UEFA B. ,,Ik heb het geluk gehad in mijn voetbalcarrière goede trainers te hebben gehad. Eric Speelziek 'triggerde' de trainer in mij, van hem maar ook andere trainers heb ik veel opgestoken. Ik loop nu stage bij Advendo '57 en hoop daar mijn eindexamen te doen. Jan Fluit begeleidt mij daarbij. ''

OPEN Worden spelers door een trainer beter? ,,Dat geloof ik zeker. Maar je moet wel jezelf blijven. Spelers, ongeacht het niveau, prikken er snel doorheen als je als trainer inhoudelijk niet veel te melden hebt."

Helpt coaching vanaf de kant?

,,Wij werken bij Fortissimo met veel jonge spelers die stuk voor stuk de potentie en ambitie hebben om op den duur op een hoger niveau te spelen. Je moet het niet ingewikkelder maken dan nodig. Tijdens een wedstrijd zijn spelers niet altijd te bereiken. Maar als de situatie voorbij is komt er tijd voor interactie. Juist in de vierde klasse, waar het tempo lager ligt dan bijvoorbeeld in de hoofdklasse, lukt dat. Zolang coaching functioneel is en het spelers helpt zal ik dit doen. Ik ben geen trainer die als met een Playstation controller elke handeling van spelers als probeert te beïnvloeden."

VRIJHEID Collin Oosterholt krijgt bij de KSV Fortissimo veel vrijheid en mogelijkheden.

,,Wat betreft de trainingen en de coaching, daar laat Paul Bremer mij echt helemaal vrij in. Soms geef ik een gedeelte van de training. ik kan en mag coachen als ik denk dat dit nodig is. Ook in wedstrijden ben ik helemaal vrij. Een ideale manier van werken. Op de bank gaat het 90 minuten plus extra tijd over wat we zien van onze ploeg, de tegenstanders en individuele spelers. Er ontgaat ons niets. Ik kan als trainer helemaal mijn ei kwijt."

Oosterholt heeft geleerd zijn temperament te bedwingen tijdens een wedstrijd.

,,Samen met Paul Bremer is de wedstrijd voorbereid. We laten niets aan het toeval over, maar tijdens de zullen de spelers het echt zelf moeten doen. Ik zit dan vrij rustig en kijk of de afspraken worden nagekomen. Op het moment dat het anders loopt als verwacht of spelers houden zich niet aan afspraken proberen we dat coachend of met wissels te beïnvloeden. Ik ben dan erg betrokken bij het lot en succes van mijn spelers. Dan wil ik ze helpen te winnen, want dat is uiteindelijk waar het omgaat. De wil om te winnen en het willen helpen zie ik als iets positiefs. In de rust heeft Paul het woord en vul ik hem aan. In de dugout bespreken we vaak al wat we de mannen meegeven tijdens de rust. Dit gaat gestructureerd. Hierin geef ik mijn input. Soms zegt Paul weleens geef jij dat maar aan op het bord en doe ik de bespreking. Indien nodig bespreek ik ook met spelers individueel nog dingen."

VERTROUWEN De rol van assistent is niet altijd even gemakkelijk.

,,Je moet honderd procent loyaal zijn aan je hoofdtrainer en de spelers. Zij moeten je kunnen vertrouwen. Spelers kunnen altijd bij mij terecht, vervolgens adviseer ik ze hoe dat met een hoofdtrainer te bespreken. Bij Fortissimo is dat met geen probleem. Paul is daar heel open in. Onze visie is vrijwel altijd gelijk, het traject dat te bereiken verschilt weleens. Ik geef mijn mening en het is aan de hoofdtrainer wat hij er mee doet. Ik vind het fantastisch om assistent te zijn bij een trainer van wie ik veel leer en heb geen haast, maar een hoofdtrainerschap is zeker mijn doel", besluit Oosterholt ambitieus.