• Gemeente Ede
  • Gemeente Ede
  • Gemeente Ede
  • Gemeente Ede

'Vensters op het verleden' op Ginkelse Heide

EDE Het ontwerp 'Vensters op het verleden' van de ontwerper Karin Colen uit Den Dungen kreeg twee derde van de bijna 5.000 uitgebrachte stemmen voor de verkiezing van een landmark op de Ginkelse Heide. In de maand juli krijgt het ontwerp een vaste plek op de parkeerplaats bij de schaapskooi op de heide. In september wordt het landmark officieel onthuld.

Jan de Boer

Bij de 70-jarige herdenking van Market Garden werd geopperd om een zichtbare en leesbare landmark te creëren voor de Slag om Arnhem op de heide. Nu is er alleen nog maar een monument. Het ontwerp van Colen gaat de locatie markeren waar in 1944 de geallieerde parachutisten landden om bij te dragen aan de bevrijding van Nederland. In totaal werden er zeventien ontwerpen ingestuurd.

VERHEUGD Drie daarvan deden uiteindelijk mee aan een verkiezing. Die werd gewonnen door ontwerper Colen. Haar ontwerp 'Vensters op het verleden', dat 220.000 euro gaat kosten, wordt vijf en een halve meter hoog, en wordt gemaakt van cortenstaal. De ontwerper was verheugd dat haar ontwerp als beste uit de bus kwam. ,,Het was een hele spannende procedure. Ik ben superblij dat er zoveel stemmen naar mijn ontwerp zijn gedaan. En dat zoveel mensen erachter staan."

BELEVINGSMOMENT Volgens wethouder Peter de Pater gaat het niet om een monument, maar een belevingsmoment. ,,In een beeld wil je zowel de historie als het opgaan in het landschap uitbeelden. En je wil ook naar de toekomst kijken, niet alleen beseffen wat er gebeurd is. Wij waren blij dat we heel veel reacties losmaakten. Met het ontwerp voeg je ook iets toe aan de natuur. Als college hebben wij waarde gehecht aan het onderwerp, maar ook aan onze positie in de regio."

VERTALEN VAN HISTORIE Ede wil met het ontwerp 'Vensters op het verleden' volgens De Pater benadrukken dat de geallieerden in 1944 zijn geland op de Ginkelse Heide. ,,Ondanks dat de luchtlanding niet goed is afgelopen, is het heel belangrijk in het vertalen van onze historie." Karin Colen maakte een ontwerp van de luchtlanding. Zelf was zij nog nooit aanwezig geweest bij een herdenking van Market Garden. ,,Ik ben eerst naar de plek gaan kijken en vond vooral het uitzicht, de heide en de natuur, mooi. Daar moet iets geplaatst worden waardoor je in het nu kunt zien wat er in het verleden is gebeurd."

OOG IN OOG Met haar ontwerp wilde Colen juist tonen wat er werkelijk op de Ginkelse Heide in de oorlogsjaren is voorgevallen. ,,In het ontwerp met de parachutes en de vliegtuigen vond ik belangrijk dat je echt oog in oog kunt staan met een militair. Dat het een menselijke maat heeft. Alle draden in het ontwerp zijn symbolisch voor het tegenvuur en de hectiek van het moment. Het worden geschakelde vensters. Op de zijkant komen citaten van militairen over hoe zij de landing hebben beleefd."

KWALITEIT Er is nog geen opdracht gegeven aan een bedrijf dat het ontwerp gaat maken. Het is geen eis dat 'Vensters op het verleden' door een bedrijf in de gemeente Ede moet worden gemaakt. ,,Het zou wel mooi zijn. De kwaliteit van het ontwerp wil je in tact laten," aldus De Pater.