'Restauratie Westhal Enka vordert gestaag'

EDE De restauratie van de monumentale Westhal van het Enka-complex in Ede vordert gestaag, meldt de gemeente.

De hal, een rijksmonument uit 1928 met een oppervlakte van bijna 9.000 vierkante meter wordt momenteel gerestaureerd. BOEi voert deze restauratie uit in nauwe samenspraak met diverse partijen, waaronder monumentenzorg. Uniek in dit project is dat er op een rijksmonumentaal gebouw gebruik gemaakt wordt van een grote hoeveelheid zonnepanelen. Daarnaast wordt de gevel van het gebouw weer teruggebracht naar haar originele, opvallende rode kleur.

Wethouder erfgoed Johan Weijland: ,,De gemeente heeft, dankzij een goede samenwerking tussen monumentenzorg en markt, onlangs vergunning kunnen verlenen om op dit monument maar liefst 1920 zonnepanelen te plaatsen. Een unicum in de monumentenzorg en passend bij onze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en monumenten." Deze plaatsing is mogelijk omdat de panelen zonder nadelige gevolgen voor de historische constructie en nagenoeg uit het zicht van de openbare ruimte kunnen worden geïnstalleerd. Samen met warmte opgewekt uit biomassa zal dit van de Westhal een energieleverancier voor de omgeving maken. De helft van de opgewekte energie is nodig voor het toekomstige gebruik. De andere helft, circa 200.000 kWh per jaar - wat gelijk staat aan het verbruik van circa 55 gemiddelde huishoudens, komt beschikbaar voor gebruik elders.

Bijzonder is verder dat het oorspronkelijke kleurenschema en gevelbeeld weer in ere zullen worden hersteld. Uit onderzoek naar de oorspronkelijk toegepaste kleuren is volgens de gemeente gebleken dat veel buitengevelvensters bij de oplevering (1922-1928) rood gekleurd waren. Dit werd gecombineerd met de toepassing van een reflecterende aluminiumverf voor andere geschilderde onderdelen. In een tijd dat 'monumentengroen' nog zeer gebruikelijk was, zorgde de introductie van aluminiumverf in combinatie met een primaire kleur voor een baanbrekende vernieuwing van de gebruikelijke kleurenschema's. Architect J.M. van den Bosch had daarmee het exterieur van zijn Enka-fabriek een extreem modern uiterlijk gegeven.

Momenteel worden de bestaande vensters gerestaureerd en de (niet-originele) witte kunststof vensters vervangen door rood geschilderde houten exemplaren. ,,De buitenkant van de Westhal krijgt daardoor weer zijn ouder moderniteit terug", aldus wethouder Johan Weijland. Voor treinreizigers is dit momenteel goed te zien vanaf station Ede-Wageningen.