• Jorien Timmers staat in Argentinië al regelmatig voor de klas

    Guillermo Zocca

Jorien uit Ede met milieuvriendelijke bus op missie in Zuid-Amerika

EDE Na haar studie psychologie is de Lunterse Jorien Timmers aan het reizen geslagen. De zesentwintigjarige milieuliefhebber reist al twee jaar rond in Zuid-Amerika en woont inmiddels in Buenos Aires. Daar werkt ze hard aan haar project: Eco Bus America.

Fleur Bubbert

 

,,Na de middelbare school heb ik een jaar in Chili gewoond. Daarna wist ik dat ik na mijn studie weer wilde gaan reizen, dit keer zonder einddatum", vertelt Timmers. Maar alleen reizen was niet genoeg voor haar. ,,Het geeft nog meer voldoening als je een doel voor ogen hebt", legt ze uit. Voor haar was dat haar project Eco Bus America.

 

PLASTIC In haar milieuvriendelijke bus, die gaat fungeren als mobiele bioscoop, wil Timmers door Zuid-Amerika gaan toeren om mensen te onderwijzen over plastic. Dit thema houdt haar al lang bezig. Om haar heen ziet ze veel mensen plastic gewoon op straat gooien, vooral in Zuid-Amerika. ,,Toen ik cijfers op ging zoeken en zag dat tachtig procent van het plastic eindigt in de oceanen, werd ik echt boos."

BEWUSTWORDING Tijd om hier verandering in te brengen, aldus Jorien Timmers. ,,Mijn hoofddoel is het genereren van bewustwording op het gebied van milieukwesties. Ik zie dat ik daar nu al succes mee heb op de scholen die ik hier in Argentinië bezoek. Dat is hartverwarmend om te doen."

Op dit moment geeft Timmers rondom Buenos Aires al veel les over milieubewust leven, in oktober 2018 gaat ze echt op pad. De bus is er namelijk nog niet. ,,Ik ben een crowdfundingscampagne gestart om hier geld voor bij elkaar te zamelen en het busje zo milieuvriendelijk mogelijk te maken."

 

Hoewel ze nog niet is begonnen met haar rondreis, durft Jorien Timmers wel al te dromen van andere locaties om mensen te leren over het milieu en plastic. ,,Ik heb al verschillende reacties gekregen van mensen uit Europa met de vraag of ik het project ook daar ga uitvoeren", legt ze uit. De ambitie is er zeker, maar eerst is het tijd om haar vizier op Zuid-Amerika te richten.

 

HET PLAN ,,Ik denk dat de combinatie van de milieuvriendelijke bus, films, presentaties, workshops en muziek ter afsluiting een hele goede combinatie zijn om bij mensen bewustwording te creëren en ze aan te zetten hun eigen gewoonten te veranderen." Dit gaat ze allemaal alleen doen, zelfs muziek maken doet ze zelf. ,,Ik heb die keuze bewust gemaakt, omdat ik het echt geweldig vind om alleen te reizen." 

Van deze hele inspiratiereis maakt de Lunterse een documentaire, zodat haar boodschap nog verder verspreid kan worden. Ze heeft er dan ook alle vertrouwen in dat het goed komt. ,,Voor mij is het de eerste keer dat ik aan zo'n groot project begin. Dat is heel spannend en soms lastig, want alles wat je doet is de eerste keer. Maar ik verwacht er heel veel van en ik weet ook zeker dat het gaat lukken."

 

Meer weten over Eco Bus America? Kijk dan op facebook.com/ecobusamerica. Sponsoren kan via igg.me/at/ecobusamerica.