• Jerry Lampen

De gestolen jaren van Henk Haalboom

EDE Hoe bewijs je na twaalf jaar dat een vermoord verklaarde man niet is vermoord, maar een natuurlijke dood is gestorven? Dat is het thema van de vierde aflevering van het programma 'Onschuldig' van RTL 4 over de moord op verpleegkundige Pim Overzier uit Apeldoorn, waarvoor de Bennekommer Henk Haalboom heeft vastgezeten. De aflevering wordt dinsdagavond 14 november om halftien uitgezonden bij RTL 4.

In februari 2002 werd het lichaam van Pim Overzier gevonden in een graf in het Van Abbebos in Dronten, de zogenaamde Drontens bosmoord. Het leven van Henk Haalboom veranderde in een drama als hij in januari 2002 wordt aangehouden voor de moord op Pim Overzier. Henk Haalboom werd tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat de rechters de conclusie trokken dat hij Pim Overzier vermoord had.

Al snel twijfelden deskundigen of er überhaupt sprake was van moord. In 2009 bleek bij toeval dat bij de sectie het hart van Overzier was bewaard. Dit was tot dat moment niet bekend. Door onderzoek naar dit hartweefsel ontdekte geneticus dr. Ellen van Langen van het Academisch Medisch Centrum, dat Overzier een genetische afwijking bezat met een verhoogde kans om plotseling te overlijden, met name onder stressvolle omstandigheden. Ook werd aangetoond dat Henk Haalboom fysiek niet in staat bleek een man van het postuur van Pim Overzier te overmeesteren. Het lijkt erop dat Overzier een natuurlijke dood is gestorven.

Met alle fouten in het vonnis die al eerder door diverse deskundigen werden beschreven, is een situatie ontstaan die een heel nieuw licht werpt op het overlijden van Pim Overzier en op de betrokkenheid van Henk Haalboom. Tot op heden doet advocaat mr. Geert-Jan Knoops wat hij kan om de onschuld van Haalboom aan te tonen.

Op 14 november 2017 zendt RTL4 een documentaire 'Onschuldig' uit over Henk Haalboom en zijn zaak. Het is een onderdeel van een serie van zes afleveringen gemaakt onder leiding van Peter van der Vorst. Naast advocaat Knoops en enkele wetenschappers komt ook Justine Mol in beeld. Zij is Henks levenspartner en tevens trainer Geweldloos Communiceren en auteur. Met haar boek 'Voorbij Schuld en Onschuld' wil Justine Mol onder andere laten zien hoe we ons zelfrespect en ons respect voor anderen kunnen behouden als we boven onze oordelen uitstijgen.

Het nieuwe programma van Peter van der Vorst, kijkt weg als een thriller. Alleen gaat het hier om echte mensen. Samen met Knoops neemt Van de Vorst spraakmakende zaken de onder de loep. De RTL-presentator leefde bijna drie jaar lang mee met vijf hoofdpersonen uit geruchtmakende zaken. Allemaal zijn ze veroordeeld voor moord of doodslag en allemaal vermoedelijk slachtoffer van een rechterlijke dwaling. De drijvende kracht achter het programma is volgens Van der Vorst eerherstel en wat het met een mens doet wanneer je ten onrechte wordt beschuldigd van moord of doodslag. In de loop van de tijd raakte Van der Vorst overtuigd van de onschuld van de veroordeelden.