In totaal zijn er zo'n 75 kasten opgehaald en hangen nu verspreid door Ede heen.
In totaal zijn er zo'n 75 kasten opgehaald en hangen nu verspreid door Ede heen. Michael de Vries

Columnist Michael de Vries gaf oude planken een tweede leven: ‘De nestkasten hangen nu verspreid door Ede’

20 maart 2024 om 11:16 Opinie Columns

EDE Wat een heerlijke periode is dit toch. Bijna iedere dag zie je signalen van het voorjaar verschijnen. Of het nu om knoppen gaat die uitlopen, of om de geluiden die je hoort als je buiten bent, het is duidelijk dat het voorjaar er echt aan zit te komen.

In de bossen zie je de eerste vogels alweer bezig voor het broedseizoen. De één is nog bezig met baltsen, maar de ander is echt al bezig met het maken van een nest. Sommige vogels hakken het nest uit, andere vogels maken een nest van takjes in bomen en andere soorten maken gebruik van holtes. 

MEZEN

De mezenfamilie is een mooi voorbeeld van holenbroeders. Meerdere soorten mezen maken, om hun jongen groot te brengen, gebruik van nestholen. Regelmatig gebruiken ze hiervoor eerder door spechten uitgehakte holen. Omdat spechten jaarlijks een nieuw nest uithakken, hebben de mezen in de bossen genoeg woonruimte te kiezen.

In de stad is dat anders; steeds méér tuinen, zijn mínder natuurlijk. Tegels, gras en een schutting. Waar moet je als kool- of pimpelmees dan in vredenaam een nestholte vinden? De kans dat een specht in een tuin een nestholte heeft gemaakt, is klein en dus kan de mens deze vogels helpen aan woonruimte.

TWEEDE LEVEN

In een eerdere column deed ik een oproep met de vraag of mensen oude schuttingplanken hadden, deze planken wilde ik een tweede leven geven door er nestkasten van te maken en deze weg te geven. Zo kon ik de natuur helpen, de mensen helpen, recyclen én bovendien vond ik het ook gewoon leuk om te doen.

De schuttingplanken kwamen, net als de nestkasten. Sommige particulieren vroegen of ze schuttingplanken bij mij konden brengen, maar ook enkele bedrijven reageerden enthousiast en brengen zo nu en dan hout dat nog prima te hergebruiken was.

75 NESTKASTEN

Resultaat was dat ik de afgelopen twee weken de nestkasten weg heb kunnen geven. In totaal zijn er zo’n 75 kasten opgehaald en die hangen nu verspreid door Ede heen. Maar ook in omliggende plaatsen zijn kasten terechtgekomen.

Veel mensen die een kast hebben gehaald, laten mij via social media weten hoe het gaat. Sommigen sturen zelfs dat binnen een uur na ophangen de vogels al actief bij de kast worden gezien en in inmiddels zijn er al kasten waar kool- of pimpelmezen met nestmateriaal bezig zijn.

Zo zie je maar dat je met een beetje liefde voor de natuur je steentje, of beter gezegd je nestkastje, kan bijdragen.

door Michael de Vries

Meer columns op Ede Stad.nl lezen? Je vindt ze in dit dossier.  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie