Van oude schuttingplanken maak ik nestkasten om deze vervolgens weg te geven aan mensen die graag zo'n nestkast willen.
Van oude schuttingplanken maak ik nestkasten om deze vervolgens weg te geven aan mensen die graag zo'n nestkast willen. Michael de Vries

Columnist Michael de Vries over vogelhuizen: ‘Hout gebruiken om mensen blij te maken’

10 januari 2024 om 11:30 Opinie Columns

EDE Regelmatig word ik, als ik ergens ben, aangesproken door mensen die ik niet ken. Ze vertellen me wat ze van mijn columns vinden, ze zeggen iets over mijn natuurvideo’s of ze vertellen hun eigen ervaringen in de natuur. Ik kan er altijd wel van genieten, ik vind het leuk om enthousiaste verhalen te horen van anderen over de natuur. Ook krijg ik regelmatig de vraag waarom de vraagsteller zo weinig natuur in de tuin ziet. Géén vogels, géén egels... helemaal niets.

Wanneer ik dan een beetje doorvraag krijg ik een idee hoe die tuin er dan uitziet: steen, schutting, gras. Lekker opgeruimd dus. Geen struikjes, bomen of afgevallen blad. Soms staan er wel enkele planten in een pot, maar vaak zijn dit dan weer exotische planten waar geen diertje op af zal komen.

HOE DAN! 

En het is iets wat ik zelf ook zie gebeuren. Steeds meer tuinen worden netjes opgeruimd, aangeveegd en zelfs bedrijven in vogelvoer doen eraan mee. Er zijn zakken zonnebloempitten te koop waar alleen de kernen inzitten. Die zwart/witte velletjes zijn er dus al vanaf gehaald, om maar zo weinig mogelijk rotzooi te krijgen in de tuin. Echt, hoe dan!

Om de natuur toch een beetje te kunnen helpen, kan ik het soms niet laten om de handen uit de mouwen te steken. Zo ben ik onlangs begonnen met een mooi project. Van oude schuttingplanken maak ik nestkasten om deze vervolgens weg te geven aan mensen die graag zo’n nestkast willen. Waarom? Omdat ik het belangrijk vind dat we hout gebruiken, om mensen blij te maken, om de natuur te helpen en eerlijk is eerlijk; ik vind het ook gewoon leuk. Meerdere bedrijven vonden het een mooi initiatief en doneerden beits. Het worden niet de meest luxe nestkasten, maar de meest basic kasten die er zijn. Mijn ervaring is namelijk dat juist die zo simpel mogelijke nestkasten het goed doen bij de vogels.

HONDERDEN NESTKASTEN

Mijn uiteindelijke doel? Honderden nestkasten verspreid door Ede, zodat we de natuur een handje kunnen helpen.

Het grootste nadeel? Waar haal ik oude schuttingplanken vandaan? Zelf ben ik niet in staat ze met een auto op te halen. Mocht u nog schuttingplanken of schuttingdelen hebben liggen, of bent u van plan de komende tijd uw oude schutting te vervangen én u bent in staat om de oude bij mij in Ede af te leveren, ontvang ik graag een reactie zodat we met zijn allen de natuur iets natuurvriendelijker kunnen maken.

Reacties mogen naar mdevriesmj@hotmail.com

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie