• Niek Stam

'Ik voel me als een vis in het water'

EDE Jan Pieter van der Schans is deze week op de kop af één jaar fractievoorzitter van het CDA Ede. Op 15 oktober 2015 volgde de net 25-jarige Van der Schans partijgenoot Jaap Boot, die tegenwoordig voorzitter is bij Scouting Nederland, op. ,,Ik heb het nooit gek gevonden dat jonge mensen actief zijn in de politiek. Dat was voor mij nooit een drempel. De politiek gaat over alle leeftijden."

Jan de Boer

In 2014 stond de welbespraakte en zelfbewust overkomende Jan Pieter van der Schans als 22-jarige als tweede op de lijst voor het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen.

,,Lid ben ik sinds 2009, in de periode Balkenende", zegt hij. Van huis uit kreeg Van der Schans dat niet mee. ,,Mijn ouders zijn wel betrokken bij wat in de wereld gebeurt, maar geen partijbonzen of politieke vakidioten. Ik kwam er later achter - toen ik net raadslid in Ede was - dat de vader van mijn opa ooit voor de CHU in de gemeenteraad had gezeten in Almkerk."

DOCENT BESTUURSKUNDE In 2008 kwam Van der Schans in Ede om te studeren aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Tegenwoordig is hij als docent bestuurskunde verbonden aan de CHE. ,,Ik kwam Jaap Boot en Willemien Vreugdenhil tegen toen zij in Den Haag waren bij de Tweede Kamerfractie van het CDA, waar ik stage liep. Toen zei Jaap: 'We komen allebei uit Ede, kom eens een keer langs.' Van het een kwam het ander."

,,De eerste anderhalf jaar trok ik in de raad actief op met Jaap Boot. Hij vanuit zijn rol als fractievoorzitter en ik daarnaast. In die zin was het qua werk geen gekke stap naar fractievoorzitter. Maar het is wel andere stap, je hebt een heel andere rol. Van één van de leden van het team ben je iemand waarvan toch iets meer verwacht wordt. Je gaat gewoon aan het werk, je duikt er in, je neemt het serieus."

MOOIE JOB Fractievoorzitter is niet taai, ervaart Jan Pieter van der Schans. ,,Ik heb nooit gebaald dat ik fractievoorzitter ben geworden. Dat vind ik wel een goed teken. Ik ben nog steeds blij dat ik het heb gedaan. De afgelopen jaren hebben we zware onderwerpen als het azc en Permar gehad. In de gemeente Ede gebeurt nog wel eens wat. Het is een mooie job en we hebben een heel leuk team."

LANDELIJKE POLITIEK De CDA'er staat er open voor om in maart 2018 bij de gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker voor zijn partij te worden. ,,Ik vind het mooi, goed en belangrijk om te doen. Ik voel me als een vis in het water in de politiek. Ik heb de ambitie om na 2018 door te gaan als fractievoorzitter. Het leukste aan het fractievoorzitterschap is dat je de grote lijnen in de gaten kunt houden. Daar de tijd en de ruimte voor hebt en het gesprek met de collega fractievoorzitters moet voeren. Ook in de coalitie van 'jongens zijn we op de goede weg, doen we de leuke en goede dingen en zijn we goed op weg voor Ede'. Het mooie is ook om zo veel mogelijk buiten het gemeentehuis te zijn. De plaatselijke politiek ga ik wat mij betreft nog een aantal jaren doen. Of ik later wat in de landelijke politiek ga doen, zie ik dan wel weer."