• Wim de Vos

Dode varkens neergelegd bij De Goudsberg (update)

LUNTEREN Onbekenden hebben tegenover recreatiecentrum De Goudsberg aan de Hessenweg in Lunteren dode varkens neergelegd. Mogelijk is het een protestactie tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum op het terrein.

De politie heeft de kadavers rond 01.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag aangetroffen na een tip van leden van de scouting die ter plekke waren. De politie heeft daarna een destructiebedrijf ingeseind dat later op de zondag de varkens heeft verwijderd. De politie doet onderzoek naar de herkomst van de dode varkens. In de omgeving is een wit busje gezien. De politie zoekt de inzittenden hiervan.

Burgemeester Cees van der Knaap liet zondagmiddag via zijn woordvoerder weten geschokt te zijn door de actie. ,,Dit is een schandalig optreden en een grove manier om een mening te uiten."

Of het incident aanleiding is tot extra veiligheidsmaatregelen bij mogelijke AZC-locaties kan de woordvoerder van de burgemeester niet bevestigen.

De politie laat weten sowieso alert te zijn en naar aanleiding van incidenten gepaste maatregelen te nemen als dat nodig is. ,,Dat gaat dan altijd in overleg met de gemeente en justitie, het zogenaamde driehoeksoverleg", aldus een woordvoerder van de politie.

In Ede werd zaterdag een demonstratie gehouden tegen de komst van asielzoekers. De beweging Demonstranten Tegen Gemeenten bracht toen ongeveer zeventig mensen op de been, waaronder ook sympathisanten van anti-islambeweging Pegida. Edwin Wagensveld, voorman van de Nederlandse tak van Pegida werd aangehouden omdat hij weigerde een varkensmuts af te zetten.

De zoektocht naar een geschikte locatie voor een AZC in de gemeente Ede gaat gepaard met protesten vanuit de bevolking. Zo werd onder meer in Otterlo een protestmars gehouden en hingen bewoners van de Klaphekweg spandoeken op.

Er zijn ook voorstanders van de komst van vluchtelingen naar Ede. Zij hingen vrijdag gedurende enkele uren een groot spandoek op bij de Stadspoort, met de tekst Vluchtelingen Welkom.

Label:

Vluchtelingen