Pas op met aanleg diepte glasvezel in het buitengebied

07-09-2016, 09:51 | Lezersnieuws | Weijnand Veldhuizen

de gemeente Ede heeft besloten om een aanleg diepte van 40 m toe te staan in het buiten gebied ondanks bezwaren van grondroerders.

een advies van de grondroerders naar bewoners van het buitengebied is dan ook om een aanlegdiepte van minimaal 60 cm te eisen bij de aanleg op eigen terrein !

het is uiteraard niet wenselijk om bij het rooien van een struik of haag in je tuin de kabel te beschadigen met alle kosten die hier uit voortvloeien,

je bent eigenlijk altijd aansprakelijk!!

Het advies is om ook te eisen dat er een goede bescherm mat over de kabel komt te liggen de kabel is zo dun dat je hem door steekt voor dat je het weet.

hieronder de reactie van gem Ede op de bezwaren ;

Kabels op 40 cm diepte is niet ideaal. Daar is in het voortraject met de beheerders van de gemeenten uitgebreid over gesproken.

Met name de risico's en schades zijn aan de orde geweest.

De andere kant is dat de noodzaak voor een snelle internetverbinding in het buitengebied door iedereen onderschreven wordt.

Alle 'voors en tegens' zijn ter besluitvorming aan het college aangeboden. Het college heeft op 12 juli besloten de afwijkende aanlegdiepte voor grootschalige aanleg van glasvezel in het buitengebied mogelijk te maken.

"Het besluit geldt alleen voor gemeentelijke grond. Wat particuliere grondeigenaren in hun tuin of op hun erf voor aanlegdiepte toestaan is uiteraard hun eigen beslissing.

Tijdens de uitvoering zullen kabels enorm goed ingemeten worden, zodat zowel grondroerders als gemeentelijke medewerkers zoveel mogelijk schades kunnen voorkomen. Bij KLIC-meldingen zal hoogte en breedte-ligging kunnen worden verstrekt.

Overigens staan de genoemde FoodValley gemeenten hier niet alleen in, want er zijn inmiddels meer dan 30 andere gemeenten in de provincies Gelderland en Overijssel die 40 cm als aanlegdiepte toestaan."