Afbeelding
Ted Walker

Columniste Daniëlle Horneman ziet veel liefde in Ede, ook als het geen Valentijnsdag is

14 februari 2024 om 10:30 Opinie Columns

EDE Vandaag is het Valentijnsdag. Al wekenlang liggen onze winkels vol met rode en roze prullaria en decoratiemeuk waar ik, als ik heel eerlijk ben, best een beetje gevoelig voor ben. Maar de treurige boodschap daarvan is dat liefde verworden is tot een product, iets waar geld mee te verdienen valt.

De aanval begint al op hele jonge, onschuldige en prille liefde. ‘Stuur een kaart naar je heimelijke liefde!”, schreeuwt de op volle toeren draaiende Valentijns-propagandamachine. En als je zelf geen kaart of chocola ontvangt dan ben je eigenlijk een beetje een loser… ‘Liefde’ als product is geen liefde en staat mijlenver af van wat liefde werkelijk is en zou moeten zijn.

Wanneer ik de kranten doorspit blijf ik vaak achter met een beetje treurig gevoel. Positiviteit en liefde hebben blijkbaar geen nieuwswaarde. Er is veel over liefde gezegd en geschreven. Je kunt er geen prijskaartje aan hangen, het is onvoorwaardelijk, ongrijpbaar en onbetaalbaar. Het komt in vele vormen, soms herkenbaar, soms besef je later pas dat liefde op je pad kwam. Het komt vol genade en licht. Je kunt het vele namen geven, maar het laat zich niet benoemen.

WEERSPIEGELING

Het leven om je heen is een constante weerspiegeling van wat er in jou leeft.  Wanneer je door de ogen van liefde kijkt, zie je overal liefde om je heen. In de buurvrouw die elke dag haar hondje uitlaat en vertederd naar het ietwat hulpeloze beestje kijkt en lacht. In de kleinzoon die zijn opa komt helpen in de tuin omdat het lijf van opa dat niet meer alleen kan. In de voorbijganger die de dakloze belangeloos helpt aan wat boodschappen en geld. Liefde hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Het komt regelmatig in iets heel kleins, maar het rimpeleffect is enorm. Liefde blijft oneindig uitdijen, naar alle richtingen. We hoeven zelf niet te bepalen wat het effect is wanneer we iets doen of geven dat gedragen is door liefde. Het vindt zijn eigen perfecte weg.

IEDER DAG VALENTIJNSDAG

Binnen onze gemeente zijn er prachtige en inspirerende initiatieven die in de kern uit liefde bestaan. Gemeenschappen die elkaar ondersteunen. Buurtinitiatieven. Maatschappelijke organisaties die de kwetsbaren onder ons hulp bieden. Maar ook op individuele basis zie ik mensen die hun hart wagenwijd open hebben staan en zich laten leiden door de liefde om onze gemeente een fijne en veilige plek te maken voor al haar bewoners. Gelukkig is het voor hen iedere dag Valentijnsdag.

door Daniëlle Horneman
Reageren kan via ede.stad@bdu.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie