De Vries: ,,Er staan hier in huis dus zo’n tweehonderd kleine tomatenplantjes.
De Vries: ,,Er staan hier in huis dus zo’n tweehonderd kleine tomatenplantjes." Michael de Vries

Columnist Michael de Vries heeft een hobby: Tomatenplanten nemen de boel over in huize De Vries

6 maart 2024 om 13:20 Natuur en milieu Columns

EDE Het is begin maart, en wat is dat toch een fijne en mooie periode in het jaar. Officieel is het nog geen voorjaar, maar tijdens een wandeling hoor en ruik je dat het voorjaar eraan komt. De eerste citroenvlinders heb ik al zien vliegen en in het Binnenveld kwam ik de eerste grutto’s en wulpen al tegen. Ongetwijfeld zal de komende dagen de eerste tjiftjaf, een kleine zangvogel, ook arriveren in ons land.

Maar niet alleen in het dierenrijk zie je dat het bijna voorjaar is. Ook hier in huis zijn die signalen duidelijk zichtbaar. Heeft u vorige zomer mijn columns gelezen? Dan weet u dat ik regelmatig schreef over de verschillende soorten tomaten die ik heb. Veel van die tomaten had ik gekocht en in mijn laatste column erover, schreef ik dat ik probeerde de zaden te winnen uit de tomaten. Met een pincet en zeefje zat ik als een soort laboratoriummedewerker aan de keukentafel. De zaden liet ik drogen en verdwenen daarna in een zakje, voor maanden.

JOHN WILLIAMS OP DE STOEP

En nu? Nu ben ik soms bijna bang dat John Williams op de stoep staat voor een nieuw programma: ‘Help, Michael heeft een hobby’, want van iedere soort tomaat probeer ik drie tot vijf planten op te kweken. Bijna alle zaden die ik het zelf gewonnen heb, zijn succesvol en met ruim vijftig verschillende soorten, staan er hier in huis dus zo’n tweehonderd kleine tomatenplantjes. Ze staan nu nog in kweekbakken, maar helaas was de vensterbank niet breed genoeg om ze allemaal naast elkaar te zetten. Om toch een oplossing te bedenken, heb ik een soort van flat gemaakt; een hele stellage, zodat ik de bakken op kan stapelen. De bakken stapel ik iedere ochtend op en haal ze in de avond, als de zon onder is weer weg. Nadeel is dat je overdag niet naar buiten kan kijken, voordeel is dat als John Wiliams écht langs zou komen, dat hij niet naar binnen kan kijken.

SNEL NAAR BUITEN

Hoe ik later de planten kwijt kan, als ze in grotere potten moeten? Werkelijk geen idee, maar laten we maar hopen dat we al vroeg in het voorjaar een warme periode krijgen, zodat ik ze vrij snel buiten kan zetten.

Het is heerlijk om bezig te zijn, door de zaden te winnen en deze zelf op te kweken, zal ik ook dit seizoen bijzondere soorten hebben.

door Michael de Vries

Meer columns op Ede Stad.nl lezen? Je vindt ze in dit dossier.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie