• Frans de Kleuver

Winkelketen Xenos schrapt 250 banen

EDE (ANP) - Winkelketen Xenos, met onder meer een vestiging aan de Achterdoelen in Ede, schrapt circa 250 banen in Nederland. Met de ingreep wil Xenos, onderdeel van Blokker Holding, de loonkosten terugbrengen en tegelijk de bezetting beter in lijn brengen met het teruglopende winkelbezoek van klanten. Hoeveel banen er in Ede verloren gaan is nog niet bekend.

Het bedrijf maakte woensdagavond bekend dat diverse leidinggevende en coördinerende functies in de filialen komen te vervallen en circa 250 winkelmedewerkers boventallig worden. Xenos had het nieuws even daarvoor meegedeeld aan zijn filiaalmanagers en het winkelpersoneel.

Het is de bedoeling dat de bezetting voortaan anders wordt ingericht, waardoor er meer uren op de winkelvloer vrijkomen voor de dienstverlening aan de klant. Xenos is van plan extra vulploegen in te zetten om na sluitingstijd de schappen te vullen.

De winkelketen, waarvan het resultaat onder druk staat, investeert dit jaar tegelijk circa 11,5 miljoen euro in zaken als het vernieuwen van de formule en het verbeteren van het assortiment en de service op de winkelvloer. Het bedrijf maakt ook extra ruimte vrij in zijn distributiecentrum om de webwinkel verder te laten groeien.

Het was woensdag de hele dag al onrustig op de werkvloer bij de keten. Dinsdag kwam al naar buiten dat Xenos het winkelpersoneel bijeen ging roepen voor een mededeling. De directie heeft voor de plannen een adviesaanvraag ingediend bij de ondernemingsraad.

Xenos telt ongeveer 250 winkels, waarvan een kleine tweehonderd in Nederland en de rest in Duitsland. Bij de keten werken ongeveer 3500 mensen.