• Stocksnap

Vijf vragen over je huis ventileren in de winter

EDE Goede ventilatie in huis is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Toch onderschatten veel mensen vooral in de winter het belang van goede ventilatie, stelt Ventilatieshop.com. Het bedrijf uit Ede beantwoordt 5 vragen over ventilatie in huis.

1. Waarom is goed ventileren belangrijk?

Zonder dat je het merkt, produceer je in je huis allerlei afvalstoffen. Koken en roken zijn bekende voorbeelden, maar veel mensen weten niet dat ook transpiratie dagelijks liters waterdamp veroorzaakt. Vervuilde lucht en vocht kunnen tot gezondheidsproblemen leiden, zoals allergieën en problemen met de luchtwegen. Door goed te ventileren haal je frisse lucht binnen in je woning en voer je afvalstoffen en vocht af.

2. Ik zet geregeld ramen open. Is dat voldoende voor een goede ventilatie?

Nee, ramen open zetten is prima om een kamer te luchten, maar dat is wat anders dan ventileren. Voor een gezond binnenklimaat moet er het hele jaar door dag en nacht frisse lucht je woning kunnen binnenstromen. In dit natuurlijke ventilatie proces is een belangrijke rol weggelegd voor klepraampjes en roosters. Via afvoerkanalen verlaat de vervuilde lucht het huis.

3. Mijn huis is heel goed geïsoleerd. Hoef ik dan minder te ventileren?

Nee. In een goed geïsoleerde woning is ventilatie net zo belangrijk als in een oudere, minder geïsoleerde woning. Goede isolatie kan niet zonder goede ventilatie. Ook in een goed geïsoleerde woning kan vocht voor problemen zorgen.

4. Ik heb allerlei klepraampjes en roosters. Wat kan ik nog meer doen om de ventilatie in huis te verbeteren?

Er zijn allerlei systemen op de markt voor mechanische ventilatie. Die zorgen continu voor verversing van de lucht in de woning en voeren vervuilde lucht af naar buiten. De badkamer is een populaire plek voor een mechanisch ventilatiesysteem, maar je kunt ze overal in huis toepassen.

5. Kan ik ventileren zonder energie te verspillen?

Dat is helaas niet mogelijk. Bij ventileren gaat er op een koude winterdag altijd warmte verloren. Jammer, maar je gezondheid staat voorop. Wel kun je natuurlijk maatregelen nemen om het energieverlies tot een minimum te beperken. Denk aan een klep met borstel om warmteverlies via de brievenbus te beperken en een mechanische ventilator met een energiezuinige motor.