• Stichting Het Winkeltje

Veel te doen bij Lammert van de Bospoort

Advertorial

EDE Dat authentieke winkeltje aan de Amsterdamseweg in Ede. Dat winkeltje dat nog stamt uit het oude Ede. De tijd dat de Bospoort nog het centrum van het dorp was. Dat winkeltje waar Lammert en Bartje van de Bospoort leefden en werkten. Waar de ziel van de oudheid nog onaangetast lijkt te zijn. Waar men binnen loopt en de geur van snoep en kruidenierswaren klanten direct meeslepen naar een sfeer van rust en gemoedelijkheid. Dat winkeltje, daar gebeurt veel achter de voorgevel.

Het winkeltje van Lammert van de Bospoort wordt nu bestiert door een groep vrijwilligers binnen de stichting ''t Winkeltje'. Hans Kuin en Hetty van den Ham zijn twee van de drie bestuursleden. Een bestuur dat samen met hun vrijwilligers een nieuwe weg insloeg nadat de laatste bewoner het pand voorgoed achter zich liet. ,,Het winkeltje staat met name bekend om het snoep dat er verkocht wordt. Dat blijven we doen, maar we verkopen nu ook veel meer streekproducten'', vertelt Hetty van den Ham. ,,We hebben nog steeds 132 verschillende soorten snoep dat in bruine puntzakken verpakt wordt. Lekker nostalgisch. Maar inmiddels verkopen we ook 72 verschillende soorten gedroogde kruiden, thee, diverse soortenhoning, biologische jam, streekmosterd en streekbier in een speciaal kratje van Lammert en nog veel meer.'' Het winkeltje is iedere vrijdagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur geopend.

 WINTERKOST

,,En er gebeurt en kan veel meer'', zegt Hans Kuin. ,,Zo bieden we een keer in de maand een stevige maaltijd aan.

De komende maanden echte, oud-Hollandse winterkost. Niet om af te halen. Maar om bij ons op te eten. Aanschuiven aan de tafel van Lammert van de Bospoort en eten wat de pot schaft.

Net zoals Lammert en zijn dochters Hilletje en Bartje aten wat hun vrouw en moeder Bartje van de Bospoort voor hen had gekookt. Bij het eten krijgt de gast wat te drinken en achteraf een toetje met een kop koffie ter afsluiting. En geloof me, de kat zal niet met de lege maag weglopen.'' 

MOGELIJKHEDEN

Het winkeltje van Lammert van de Bospoort is ook per dagdeel  te huur. Voor een familiefeestje bijvoorbeeld, een bruidsreportage of een receptie. Catering kan worden verzorgd door de vrijwilligers van de stichting. ,,Iedere vrijwilliger is op zijn of haar gebied enthousiast en goed in wat hij of zij doet'', vervolgt Van den Ham. ,,Zo zijn er een aantal mensen die echt goed kunnen koken en dat zo leuk vinden dat ze dit vrijwillig doen. Daardoor kunnen we bijvoorbeeld ook een volledig verzorgde 'High Tea' aanbieden. Overigens is er in overleg heel veel mogelijk. Zo hebben we binnenkort een gezelschap waarvan de gastheer chefkok is. Hij maakt alles zelf om zijn gasten te laten genieten van zijn eigen kookkunsten.''

,,Eigenlijk gebeurt er te veel om zo even op te noemen. We hebben het nog niet gehad over de rondleidingen die gegeven worden, over het terras dat met mooi weer geopend is en over de echte, heerlijke koffie die we schenken'', somt Van den Ham nog op.

Benieuwd geworden naar andere activiteiten en mogelijkheden rondom het pand van Lammert? Of reserveren voor een stamppotavond? Mail naar info@lammertvandebospoort.nl.