• Een boom beheersyteem maakt alle boomdata inzichtelijk.

    Tree-o-logic

Tree-O-Logic: boombeheer en boomonderhoud

HARSKAMP Bomen zijn van grote waarde binnen elke omgeving. Een goed doordacht bomenplan binnen een stad geeft bijvoorbeeld verkoeling op hitteplekken en een strak aangelegde rij beuken langs een statige oprijlaan maken een waardig aanzicht. Maar wat als een boom niet goed groeit terwijl deze wel in de omgeving past. Zijn alle bomen waarop een zorgplicht heerst geïnventariseerd en veilig? Kan die waardevolle boom verplaatst worden? Allemaal vragen waar Kees Flier en het team van Tree-O-Logic uit Harskamp antwoord op kunnen geven.

Ted Walker

,,Wij zijn een boomtechnisch onderzoeks- en adviesbureau'', zegt kees Flier, mede-eigenaar van Tree-O-Logic.,,Wat we doen is het ondersteunen van bedrijven, overheden en particulieren in het boombeheer en boomonderhoud. Eigenaren van bomen hebben de plicht om ervoor te zorgen dat de omgeving rond een boom veilig is. Maar hoe voldoe je aan die plicht? Wanneer is een boom veilig of niet en wat als je vele duizenden bomen in beheer hebt?''

'KNOW-HOW' Tree-O-Logic heeft de 'know-how' in huis om te ondersteunen als mensen door de bomen het bos niet meer zien. ,,We helpen onze klant in vier stappen naar een compleet overzicht. In eerste instantie inventariseren we welke bomen onder het beheer van de klant vallen en waar zij staan. Dan volgt een boomveiligheidscontrole. Vanuit die gegevens kan een beheersplan worden gemaakt en als laatste is al deze data beschikbaar in een boombeheersysteem waarin alle boomdata inzichtelijk is gemaakt.

DIENSTEN Maar Tree-O-Logic doet meer. Zo voert het team 'verplantbaarheidsonderzoeken' uit. Is een boom gezond genoeg om te verplaatsen, wat zijn de mogelijkheden, hoe moet deze voorbereid worden en uiteraard hoe ziet de beoogde nieuwe plek er uit. Het team kan een groeiplaatsonderzoek uitvoeren; een boom groeit niet goed maar de locatie en boom passen wel bij elkaar, wat is er aan de hand? En Tree-O-Logic heeft taxateurs in dienst die de waarde van een boom kunnen bepalen als deze bijvoorbeeld schade heeft opgelopen.