• Ted Walker

Ton's Blokhut bestaat 12,5 jaar

Advertorial

LUNTEREN Het was feest op 6 februari in de Dorpsstraat op nummer 205 in Lunteren. Op die dag bestond Tons Blokhut op de kop af 12,5 jaar. En dat moest natuurlijk gevierd worden. ,,In wezen vieren we dat de Lunteranen ons dit hebben gegund'', zegt Ton Hooijer, die samen met zijn vrouw Narine het bedrijf runt.

Ted Walker

Het echtpaar Hooijer is ervan overtuigd dat de gunfactor een grote rol heeft gespeeld in het bereiken van de mijlpaal. De twee staan voor kwaliteit en duurzaam ondernemen, wat ervoor zorgt dat ze niet de goedkoopste snackbar in de Lunterse omgeving zijn. Dat het hun dan toch gegund wordt, daar zijn zij dankbaar voor. ,,Weet je wat het is'', vervolgt Ton Hooijer. ,,Wij maken nog heel veel zelf en ondernemen 'zo groen mogelijk'. Wij frituren bijvoorbeeld in een mix van zonnebloem- en raapolie in plaats van in palmolie. Voor de productie van palmolie worden regen- en oerwouden platgebrand om daar oliepalmen te planten. De gevolgen daarvan voor mens en dier zijn enorm. Daarbij is deze mix ook beter voor de gezondheid. Er zitten maar 0,02 procent vaste vetten in. Vaste vetten zijn slechter voor het lichaam.''

,,Deze keuze is duurder, maar voor ons is van belang dat we verantwoord ondernemen en koken'', gaat Hooijer verder. ,,Daarom gaan we ook onze hele verpakkingslijn aanpassen. De plastic bakjes gaan er bijvoorbeeld uit. We gaan helemaal over op producten van suikerriet en karton. Wat energie betreft passen we ook zoveel mogelijk aan om daar zuinig mee om te gaan. Zo dragen wij ons steentje bij aan het behoud van de aarde.''

ZELF BEREIDEN Het zelf bereiden van snacks is iets van Ton en Narine Hooijer hoog in het vaandel hebben staan. ,,Het is erg arbeidsintensief om te doen, maar het verzekert mijn klanten wel van een juiste inhoud. Wat ik daarmee bedoel? Nou bijvoorbeeld dat er in een rundvleeskroket ook echt rundvlees zit. Niet een dun flintertje hier en daar, maar een echte rundvleeskroket waarbij je geen mosterd nodig hebt om er smaak aan te geven. Een kroket waar echt rundvlees in zit en geen vlees van een ander dier.''

TON PATAT SAUS De grootste victorie van de afgelopen tijd bereikte Hooijer toen hij na vijf jaar vallen en opstaan de smaak van 'Ton Patat Saus' wist te evenaren. ,,Vroeger had je hier Ton patat en de Blokhut. Ton maakte zijn eigen mayonaise. Door de jaren heen vroegen veel klanten aan mij of ik die mayonaise ook kon maken. Maar de helft van het recept was onvindbaar. Toch is het me, na vijf jaar, gelukt om de mayonaise te reproduceren. We hebben de saus in kleine emmertjes weggegeven bij een bestelling van 12,50 euro of meer tijdens twee jubileumdagen. Zo lang de voorraad strekt blijven we dit de hele maand doen, we hebben er zulke fijne reacties op gekregen.''

Wat de prijzen in de lunchroom betreft heeft Hooijer nog het goede nieuws dat die dit jaar niet zullen stijgen, ondanks de btw verhoging. ,,We gaan volgend jaar een nieuwe kaart maken en voeren dan ook pas een prijsverhoging door'', vertelt hij tot besluit.