• Xander Ye: ,,De klant moet zich direct thuis voelen, service is een 'must'. -

    Freek Wolff

Tapas op z'n Aziatisch

Advertorial

EDE Xander Ye en zijn vrouw gingen in zeventien jaar mee met de wensen van hun gasten. Daarom serveren ze bij TapAsia hedendaagse Aziatische tapas. Kleine porties, maar wel met veel keus en onbeperkt eten voor één prijs!

door Freek Wolff

Een grote lachende Buddha zet de toon in het restaurant dat voorheen bekend was als De Chinese Muur (sinds 1981). Vanaf 2001 in Ede maakte Ye en zijn vrouw Lyen Wu op deze locatie een proces mee, om met de wensen van gasten mee te groeien. ,,We ontwikkelden het restaurant van de Chinese naar een Aziatische keuken. Vroeger presenteerden we rijsttafels en à la carte. Vervolgens stapten we over op wokgerechten en later kwam de Japanse keuken in beeld. Zes jaar geleden kozen we voor Aziatische tapas", legt hij uit. ,,Je moet innoveren en met je tijd mee."

VERRE OOSTEN Tapas zijn bekend uit de Spaanse keuken, maar bij TapAsia waait de wind uit het Verre Oosten. De Aziatische keuken serveert gerechten uit verschillende Aziatische landen: bijvoorbeeld Thailand, Indonesië, China en Japan. De variatie van elke keuken is ook weer groot. ,,Chinees eten is vrij traditioneel, met gerechten als Cha Siu BBQvlees en Beef Szechuan. In de Japanse keuken wordt veel sushi gemaakt, dat is rijst met vis. Ook staat Japan bekend om de grilgerechten. Uit de Thaise hoek komt eten dat pittig is met rode curry, limoen en kokosmelk. Dat smaakt weer net iets anders. De Indische keuken kennen we al heel lang, waarbij de Sate Ayam, Babi ketjap en stoofvlees belangrijke ingrediënten zijn."

ERVARING Ye loopt al sinds zijn dertiende levensjaar bij zijn vader in de keuken, dus hij kan bogen op een schat aan ervaring. Hij geniet er nog elke dag van. ,,Het mooie is als je ziet dat je gasten goed hebben gegeten en met een blij gezicht de deur uit gaan. Daar doe je het voor."

Hij wijst erop dat er weinig mis kan gaan met het tapasconcept. ,,Mensen kunnen nu zóveel verschillende gerechten proeven." Zelf houdt Ye het meest van de Thaise keuken, terwijl zijn familie oorspronkelijk uit China komt. De Chinese keuken is zeer uitgebreid, vertelt Ye, met pittige en zoete varianten.

De variatie bij TapAsia is extreem groot. ,,Op onze kaart staan meer dan honderd gerechten. Die kun je allemaal bestellen en uitproberen. Ze worden vers bereid en komt a la minute aan tafel. Voor de vegetariër onder ons hebben we ook dertig tot veertig vegetarische hapjes."

Ye vindt dat het centrum van Ede in al die jaren behoorlijk is veranderd. Hij is blij met de ontwikkelingen en ziet de toekomst optimistisch tegemoet, ook nu het beleid van de gemeente erop is gericht het centrum compacter te maken. ,,Er wordt veel tijd en energie in gestoken. Ik zie de vooruitgang."

,,De klant moet zich direct thuis voelen, service is een must. De sfeer in zijn restaurant wordt volgens de eigenaar bepaald door klantvriendelijkheid. Daar zoek ik ons personeel ook op uit en daarom hebben we veel vaste klanten. Het blijft leuk!"

Info: TapAsia, Maandereind 109, Ede.