• AM

Start bouw woningen De Zouterij

EDE Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM geeft het startsein voor de realisatie van 68 energiezuinige woningen in deelplan De Zouterij OP ENKA in Ede. In het bijzijn van kopers en overige betrokken partijen wordt op donderdag 12 juli de officiële handeling verricht. Alle woningen zijn verkocht en worden naar verwachting in het tweede kwartaal van 2019 opgeleverd.

Het project bestaat uit rijwoningen rondom een sfeervol woonhof en uit geschakelde herenhuizen langs de Enkalaan. Het stedenbouwkundig plan en de architectuur zijn met respect voor de historie ontworpen door Humblé Martens architecten. Dit is onder meer terug te zien in de rijke detaillering van de woningen en het gebruik van sfeervolle, hoogwaardige materialen voor de inrichting van de openbare ruimte.

MILIEUVRIENDELIJK ,,De woningen in De Zouterij worden aangesloten op het groene warmtenet, een milieuvriendelijk, schoon (85 procent minder CO2-uitstoot) en veilig alternatief voor de (traditionele) cv-installatie'', aldus AM. ,,In de regio wordt biomassa omgezet naar (bio-)energie, die via het warmtenet naar de woningen wordt geleid. In de woningen is geen gasinstallatie of cv-ketel meer nodig. Behalve deze voordelen biedt bio-warmte volop wooncomfort. Bij het opendraaien van de radiator is er direct warmte beschikbaar en zijn er geen service- en onderhoudskosten van een cv-ketel. Bewoners profiteren zo van meerdere voordelen. Zij kunnen daarnaast met de keuze voor extra zonnepanelen hun huis nog energiezuiniger of zelfs energieneutraal maken. In het laatste geval (bij een EPC waarde van 0) kan bij normaal huishoudelijk gebruik worden voorzien in de energiebehoefte voor elektra, verwarming en warm water.''

Met de start bouw van De Zouterij wordt een aanvang gemaakt met één van de laatste fasen waarin het dorpse wonen centraal staat. In het vierde kwartaal van 2018 wordt gestart met de verkoop van nog eens 38 woningen (De Zouterij fase 2) langs de statige Enkalaan. Sinds de start van het eerste project in de gebiedsontwikkeling OP ENKA zijn nu bijna 700 woningen opgeleverd of in aanbouw.