• Arno Boon
  • Arno Boon
  • Arno Boon
  • Arno Boon

Renovatie westhal Enka vordert gestaag

EDE De renovatie van de westhal van de voormalige Enka-fabriek in Ede vordert gestaag. Dat meldt Arno Boon op twitter, hij is directeur van Boei, het bedrijf dat de renovatie voor zijn rekening neemt. In de hal wordt De Fietser geopend.

Het 40 hectare tellende Enka-terrein ligt direct langs de spoorlijn tussen Utrecht en Arnhem, op loopafstand van station Ede-Wageningen. Op het terrein ligt de L-vormige Westhal, een Rijksmonument uit 1928 met een oppervlakte van bijna negenduizend vierkante meter. Na de restauratie zal de Accell Groep hier De Fietser openen. Dit zogenaamde experience center biedt niet alleen de mogelijkheid om fietsen te kopen en te huren, maar zal ook voorzien zijn van een indoor testparcours van maar liefst een halve kilometer lang.

HISTORIE De Enka (Nederlandsche Kunstzijdefabriek) bouwde in 1919 zijn eerste kunstzijdefabriek in Ede. Een belangrijke industriële impuls voor de gemeente, die in de loop der jaren het inwonersaantal zag groeien van vijfduizend tot meer dan honderdduizen. Al snel na de opening breidde de fabriek uit, onder meer met de Westhal die in 1928 werd geopend.

Ook volgden er garages voor een eigen busdienst, een Enka-zwembad en zelfs een Enka-dorp. In de hoogtijdagen werkten er ruim vijfduizend mensen bij Enka en was de fabriek voornamelijk bekend door de productie van zemen en sponzen. Eind 2002 sloot de fabriek haar deuren.

NIEUWE TOEKOMST In 2015 is begonnen met de restauratie van de Westhal Enka, die in 2016 zal worden afgerond. De nieuwe huurder is Accell Nederland, die in dit industrieel erfgoed fietsexperience center De Fietser zal openen. Hier kunnen consumenten uit Nederland en Duitsland fietsen uitproberen op het testcircuit, hun favoriete fiets kiezen en deze vervolgens kopen bij lokale dealers. In de Westhal Enka vindt De Fietser een gunstige locatie vlakbij het nieuwe station Ede-Wageningen. In de omgeving rondom de Westhal wordt een nieuwe woonwijk gebouwd met zo'n 1.500 woningen en een school.