• José Dalebout
  • José Dalebout

Leerwerkplein De Proosdij in Ede geopend

EDE Het leerwerkplein De Proosdij in Ede opende vrijdag officieel met studenten, cliënten, familie, medewerkers en wethouder Gerrie Ligtelijn-Bruins. Marjorie Bruinhart vertelt enthousiast: ,,Ik wil nog van alles leren op de computer. Ook als je wat mankeert, kun je best nog wat leren. En je bent er nooit te oud voor."

Ook Stephanie Jansen vertelt enthousiast over de cursus 'Zakelijk telefoneren' die ze heeft gevolgd. ,,Deze cursus leek me wel handig voor mijn werk op een basisschool in Ede. Ik ga nu verder met de cursus 'Baliewerk'." Werken en leren gaan hand in hand binnen de verschillende onderdelen van Publieksboerderij De Proosdij en het naastgelegen leerwerkbedrijf De Rotonde.

Eind mei 2016 konden familieleden en buurtbewoners al een kijkje nemen en nu was er de officiële opening. Anke Visserman, regiodirecteur Gelderland-Midden: ,,Bij 's Heeren Loo vinden we het heel belangrijk dat iedereen de kans krijgt om zijn zelfredzaamheid te vergroten."

Rob (52 jaar) schildert en exposeert graag, Anneke (26 jaar) bakt koeken voor De Hoge Veluwe én verkoopt de lekkerste taarten en Jan (40 jaar) kan koffie schenken tijdens zijn werk in de binnendienst. De buitendienst brengt folders rond, onderhoudt groen in opdracht van Woonstede en is zo in contact met de wijk. Zij werken allemaal binnen een van de onderdelen van leerwerkbedrijf De Rotonde: het teken- en schilderatelier; het papier-maché atelier; de buitendienst en bakkerij Smul.

Ook de academie van Zelfstandigheid is actief binnen De Proosdij en deze is afgelopen vrijdag samen met De Rotonde geopend. Studenten krijgen hier de gelegenheid hun zelfstandigheid op woon- en werkgebied te laten groeien. Zij krijgen hier les op een manier die zij prettig vinden in een veilige, beschermde en uitdagende omgeving. Er wordt gekeken naar talenten en mogelijkheden en niet zozeer naar beperkingen. Hierbij staat leren op maat voorop.