• n.v.t.

Kinderdagverblijf Rozengeur en Maneschijn: Vertrouwde plek voor elk kind

Advertorial

BENNEKOM Peuters zitten gezellig aan tafel te peuzelen aan een appel. Rozengeur en maneschijn was ooit het eerste kinderdagverblijf in Bennekom. Al bijna twintig jaar brengen vaders en moeders uit de gemeente Ede, Wageningen en omgeving hun kroost naar deze mooie plek. Altijd met een vertrouwd gevoel.

Het verblijf is gevestigd in een historisch pand, net buiten het dorp. Binnen oogt het fris, modern en zeer kindvriendelijk. Niets is aan het toeval overgelaten wat betreft de veiligheid. Kinderen komen alleen op die plekken waar het prettig toeven is.

,,Wij ontvangen van maandag tot en met vrijdag tussen 7.30 en 18.30 uur met veel plezier kinderen van nul tot vier jaar. Het is helaas door de drukte niet mogelijk om halve dagen af te nemen. Ouders kunnen voor een minimale afname van één dag kiezen om hun kindje te brengen. De kinderen worden in een stamgroep opgevangen met vaste gezichten op de groep. Zo zien ze elke keer de zelfde vertrouwde pedagogisch medewerksters en bouwen ze een band op", legt Diana Mulder uit.

Er zijn meestal twee of drie leidsters per dag aanwezig, terwijl dit vanaf 2019 - door de nieuwe wetgeving - gaat veranderen. Per drie kinderen onder de nul is er één leidster aanwezig inplaats van vier kinderen onder de nul één leidster. ,,Het kostenplaatje ziet er voor elke ouder anders uit, afhankelijk van diverse factoren. Dit kunnen zij op onze website berekenen."

Ontplooiing van elk individueel kind staat voorop, met als kernwaarden: vertrouwen, plezier, huiselijkheid, ontwikkeling en vitaliteit. ,,We vinden het belangrijk dat kinderen goed bewegen, gezond eten, veel buiten zijn en samen leren spelen. Dat gebeurt in een liefdevolle omgeving waar geduld centraal staat. Bovendien bieden we peuter-plus aan, waarbij we kinderen voorbereiden op de basisschool. Ze leren dan bijvoorbeeld over kleuren of ze leren tellen."

De pedagogisch medewerksters volgden een specifieke opleiding om in een kinderopvang te werken. Mulder denkt dat het verzorgende karakter van het werk hen aanspreekt. ,,En ze zien de enorme ontwikkeling die deze jonge kinderen meemaken. Sommige leidsters kennen een aantal gezinnen al tien jaar en hebben een band. Dat geeft vertrouwen over en weer."

Bij Rozengeur en maneschijn wordt een vaste structuur gehanteerd, met een standaard dagindeling. ,,Zodat ze weten wanneer we aan tafel gaan voor het fruit, een verhaaltje lezen en (buiten) spelen. We werken met thema's als bijvoorbeeld familie of dierendag. Natuurlijk worden ook de verjaardagen gevierd."

De pedagogische regels worden toegepast, zodat de kinderen weten waar ze aan toe zijn en de naam van het verblijf eer aan wordt gedaan. ,,Ouders weten ook dat we een gezond voedingsbeleid hanteren. Snoepen is bij ons geen optie. Kinderen krijgen een smoothie van vers fruit. Tussen de middag bieden we een warme maaltijd met verse groente. Ouders vinden dat heel fijn, want hier wordt lekker gekookt. Bij elk kind zijn we op de hoogte van speciale wensen, als het gaat om allergieën en bijvoorbeeld vegetarisch eten. Dat komt bij de intake al op tafel. We doen alles op maat."

Info: Kinderdagverblijf Rozengeur en maneschijn, Dr. W. Dreeslaan 1 in Bennekom. www.rozengeurenmaneschijn.nl , tel. 0317-416153.