• Robin Hazeleger

'Het was een flinke vuurdoop'

OTTERLO Voor Johan en Saron van Leijenhorst is de kop eraf. Samen zijn ze de nieuwe eigenaars van de Spar supermarkt in Otterlo en dus de langverwachte opvolgers van de populaire Henny en Leny Senten. ,,We voelen ons heel welkom."

Robin Hazeleger

Het is 19.00 uur en de Otterlose supermarkt staat op het punt om te sluiten voor de dag. Twee Spaanse toeristen rekenen nog wat bier af bij de kassa van Saron van Leijenhorst (24). Haar man Johan doet een ronde door de winkel. Hierna doet hij in de personeelsruimte op de eerste verdieping zijn verhaal. ,,Ik kom uit een echte ondernemersfamilie. Mijn vader heeft een eigen boerderij in Harskamp. Daarnaast hebben ook mijn broers een eigen zaak."

PLUSSEN Het ondernemen zit er dus in bij Johan. Toch was het niet altijd vanzelfsprekend dat hij in de supermarktbranche zou gaan werken. ,,Ik ben ooit begonnen aan een opleiding in ICT", vervolgt hij. ,,Dat was mijn ding gewoon niet. Als lokale jongen heb ik bij de Plus supermarkt van Dick Dee in Harskamp gewerkt. Dat baantje vond ik veel leuker. Ik besloot er in verder te gaan. Daar heb ik wel tien jaar gewerkt. Door diverse cursussen te doen en te blijven bijleren, werd ik uiteindelijk bedrijfsleider bij een Plus supermarkt in Putten van Marco en Dennis Dee. In die supermarkt heb ik Saron leren kennen. Zo bleef mijn leven eigenlijk met de supermarkt verweven."

SUPERGOED Vanuit het wereldje van de supermarkten hoorden Johan en Saron dat de Otterlose Spar op zoek was naar nieuwe eigenaars. ,,Samen besloten we dat we er voor gingen", vervolgt Johan. ,,Zowel de contacten met de Spar organisatie als het eerste contact met Henny, Leny en hun zoon Carlo was meteen goed. Ze hebben ons supergoed geholpen in het traject. We zijn dan ook heel blij dat we deze kans krijgen."

De eerste week zit erop voor het kersverse supermarkt-echtpaar, dat begin 2017 in het huwelijksbootje trad. ,,Het bevalt ons tot nu toe supergoed", vult de zojuist aangeschoven Saron aan. ,,Al hebben we het de eerste dag, 12 juni, wel moeilijk gehad. Door een landelijke storing was het onmogelijk om in de supermarkt te pinnen. Zeker in combinatie met het feit dat het niet meer mogelijk is om in Otterlo te pinnen was dat enorm lastig."

VUURDOOP ,,De meeste klanten hadden er gelukkig begrip voor", vult Johan aan. ,,Maar het was meteen een flinke vuurdoop. Sowieso is het voor ons nog even wennen aan het systeem van de Spar-formule. Voorheen zijn we natuurlijk dat van de Plus gewend."

,,We zien nieuwe kansen in het format van Spar", vervolgt Saron. ,,Je ziet dat deze keten veel aan lokale invloeden doet. Daarnaast heb je veel vrijheid in de invulling van de formule. We zetten de winkel naar onze eigen hand."

BEZORGDIENST ,,Saron is heel creatief", legt Johan uit. ,,Ze heeft veel leuke plannen. Daarnaast ligt haar expertise op de versafdeling. Ik ben meer van de klassieke kruideniersproducten en van de kerncijfers om een winkel goed te kunnen draaien. Ik wil al wel aankondigen dat we de bezorgdienst aanpakken. Zo bezorgen we alle bestellingen vanaf 25 euro gratis in de regio Otterlo, Wekerom en Harskamp. Het is een voorbeeld van de service die we willen verlenen."

Ondanks de populariteit was de kleine supermarkt ook doelwit van een inbraak en een overval. Hoe gaan ze daar mee om? ,,Daar ben ik niet onverschillig onder en ik heb er rekening mee gehouden", reageert Johan. ,,Maar als winkelier ben je altijd een doelwit en we optimaliseren de veiligheid. Wel zijn er maatregelen getroffen om dit in de toekomst te voorkomen. Voor ons is het dienen van de gemeenschap ons belangrijkste streven. We voelen ons heel welkom."

,,We merken dat we gewaardeerd worden en hebben een positief gevoel over onze toekomst," besluit Saron.