Het ontstaan van Cavallaro Napoli

Advertorial

Veel mensen kennen het merk Cavallaro Napoli wel. Cavallaro verkoopt overhemden, truien, broeken, schoenen en nog veel meer. Ook hebben ze dassen, strikjes, riemen en dergelijke. De naam is Italiaans, maar het is een authentiek Nederlands bedrijf. Maar ken je ook de geschiedenis van het merk? En weet je waarom iedereen denkt dat het merk uit Italië komt? Het komt niet alleen door de naam, zoals de meesten zullen denken.

Geschiedenis van Cavallaro-Napoli

Het bedrijf is in 1999 opgericht door Giuseppe Cavallaro. Zoon van een Italiaanse vader en een Nederlandse moeder. Van kleins af aan had Giuseppe een voorliefde voor mode. Het begon allemaal klein met het maken van zijde stropdassen. Dit begon in Napels in een artistiek atelier met zijn eerste collectie, die bestond uit zijde dassen. Giuseppe verkocht deze dassen aan vrienden en familie. Wat hij toen nog niet wist, was dat het merk zo explosief zou groeien in de toekomst. Drie jaar later in 2003 bracht hij zijn eerste Cavallaro overhemden collectie uit. Deze overhemden zijn geïnspireerd op de italiaanse stijl. Het is een vernieuwend ontwerp, met opvallende prints. Ook hebben de overhemden een mooi logo geborduurd op de rechtermouw plus opvallend hoge kragen. Het Italiaanse design bleek een groot succes te zijn bij de mode liefhebbers in Nederland. De collectie was helemaal uitverkocht.

Door dit succes, zijn voorliefde voor mode en door de inspiratie van zijn grootvader, besloot Giuseppe zelf zijn overhemden te gaan ontwerpen en ontwikkelen.Hij begon te leveren aan kleine boetieks en winkeltjes, waarna hij zijn eigen Brandstore in Utrecht heeft opgericht. De brandstore kreeg de naam Cavallaro Carmacie e Cravatte. Het is een kleine winkel, maar het merk bleef groeien. Het design, de kwaliteit en de vernieuwende ontwerpen spraken de mensen aan. En dan hebben we het nog niet eens over de kwaliteit van de overhemden.

Het bedrijf streeft naar hoogwaardige producten, die vernieuwend, modern en elegant zijn. De zin  “Fare la bella figura” betekent iets in de zin van het maken van een geweldige indruk, wat Cavallaro Napoli ook zeker doet - in het Engels “Making a good impression” . Tegenwoordig is het merk een premium merk voor dames en heren, met een collectie die erg is gegroeid sinds het begin. Het bedrijf is uitgegroeid tot een bekend en groot merk. Met 17 winkels in Nederland en in totaal meer dan 350 vestigingen in Nederland en het buitenland is het uitgegroeid tot een groot merk (status 2018). Ondanks de explosieve groei, blijft Cavallaro zich richten op haar oorspronkelijke doel, namelijk de Italiaanse stijl naar Nederland brengen.

Sprezzatura

Het begon dus allemaal in Napoli, zoals de Italianen het zeggen. Wij kennen het als Napels, een havenstad in Italië, en de grootste stad in Mezzogiorno (Zuid-Italië). Napels staat bekend om haar cultuur, kunst en rijke historie. En niet zo zeer om haar mode, toch is Napels de naamgever van een eigen stijl “Napolitan tailoring”. De Napolitaanse stijl, wat ook wel sprezzatura wordt genoemd staat bekend om zijn nonchalantheid. Het sprezzatura werd bedacht door de Italiaanse Renaissance schrijver Baldassare Castiglione in de 17e eeuw in zijn boek “Il libro del Cortegiano” oftewel “Het boek van de hoveling”. Hierin beschrijft hij dat de hoveling alles doet, zonder dat het eruit ziet alsof het moeite kost.

Zoals een tailor het zou beschrijven  “Een man moet eruitzien alsof hij zijn kleding met intelligentie heeft gekocht, ze voorzichtig heeft aangedaan en ze vervolgens helemaal vergeten is”. Er goed uitzien zonder dat het lijkt alsof je er moeite voor doet. Een hele kunst als je het mij vraagt.

Napels staat al een lange tijd bekend om de handgemaakte kleding die daar gemaakt wordt. Automatisering vinden de kleermakers niks. Dit komt doordat de kleermakers in Napels het niet als werk ziet maar meer als een soort van kunstvorm. In Napels is ook de eerste lijn overhemden geproduceerd vanwege het oog voor detail van deze kleermakers.  Door gebruik van hoogwaardige stoffen en materiaal straalt elk overhemd elegantie uit, maar zijn ze toch eigentijds.

Cavallaro Napoli heeft een uitgebreide collectie. Zo hebben ze veel overhemden, maar ook jassen,dassen,broeken, schoenen en nog veel meer. Ook hebben ze veel accesoires. Alles voor de modieuze man, die er goed en stijlvol wil uitzien. Zonder dat het lijkt alsof hij er moeite voor doet. Op de site van de online overhemden specialist in Nederland, Overhemden.com staat een greep uit de collectie van Cavallaro.