• Eip Janssen
  • Eip Janssen

Eerste Edese Bitcoinautomaat in gebruik genomen

EDE De eerste Bitcoin automaat in Ede staat sinds 8 november 2017 bij Mena Computers, Maxwellstraat 27, 6716 BX Ede.

Eip Janssen

Met behulp van deze automaat kan iedereen op een eenvoudige en veilige manier Bitcoins kopen en verkopen. 

,,Je betaalt met bankbiljetten als je Bitcoins wilt kopen. Die worden bijgeschreven op je Bitcoin portemonnee. Dat kan een app op je smartphone zijn, maar ook een bon die afgedrukt wordt door de Bitcoin-automaat. Als je Bitcoins wilt verkopen werkt het andersom. En als je een vraag hebt dan kun je die aan ons stellen via www.menacomputers.nl. We helpen graag", legt eigenaar Yavuz Aydin uit.

VIRTUEEL Een Bitcoin is een virtuele geldeenheid, ofwel elektronisch geld. Het idee is dat iedereen zelf de Bitcoins beheert. Ze worden opgeslagen in een zogenoemd wallet bestand, ook wel Bitcoinportemonnee genoemd. Er is geen centrale administratie en alle transacties en dus ook de waarden van de wallets zijn voor iedereen zichtbaar. Aan de wallets zijn geen namen en transacties gekoppeld. Wel nummers die het walletadres vertellen. Deze adressen zijn alleen door de eigenaar zelf te gebruiken voor het uitgeven van het geld.

'Eenvoudig en veilig Bitcoins verhandelen'

,,In tegenstelling tot wat men vaak denkt, is deze openheid en het ontbreken van een centrale administratie juist heel erg veilig. Zolang je je sleutels privé houdt en je wallet in eigen beheer", meent Yavuz Aydin. Hij kent de verhalen dat handelen in Bitcoins wordt verbonden aan het witwassen van valuta. ,,Het witwassen van geld bestaat al sinds er geld is. Dat is écht niet ontstaan door de Bitcoins." 

KOERS ,,Dat Bitcoin een blijvertje is blijkt uit de recente koersontwikkeling. Was de virtuele munteenheid bij de introductie (2009) bijna niets waard. Inmiddels staat de koers (10 november) op bijna 6200 euro. Steeds meer landen erkennen de Bitcoin als wettelijk betaalmiddel en je kunt er in veel winkels mee betalen", besluit Aydin.

Yavus Aydin: ,,Het witwassen van geld bestaat al sinds er geld is. Dat is écht niet ontstaan door de Bitcoins."