• Monika Wisniewska

Edese tankstations miljoenen waard

EDE De twee Edese tankstations langs de A30 hebben woensdag miljoenen euro's opgeleverd. BP betaalde ruim 8,8 miljoen euro om tankstation De Poel (van Ede naar Lunteren) de komende vijftien jaar te mogen blijven huren. Total legde ruim 7,6 miljoen euro neer om tankstation De Veenen (van Lunteren naar Ede) over te nemen van BP.

Dat is het resultaat van de jaarlijkse tankstation veiling van het Rijksvastgoedbedrijf. De veiling gaat over het recht om het terrein van het tankstation voor 15 jaar te huren. De exploitanten leggen over het algemeen miljoenen neer voor de huur van de tankstations, en dat was dit jaar ook niet anders. Zo betaalde Total ruim 24 miljoen voor tankstation Bijleveld langs de A12 bij Harmelen, en Shell legde bijna 22 miljoen neer voor tankstation De Andel langs de A12 bij Gouda.

De overheid is eigenaar van de locaties en houdt jaarlijks de tankstation veiling. Elk jaar wordt er een aantal tankstations geveild, woensdag gold dat voor in totaal zeventien tankstations. De veilingen zijn in het leven geroepen om de concurrentie langs de snelweg te bevorderen en het aanbod voor de klant interessanter te maken.