• Brenno de Winter (rechts) ziet veel overeenkomsten tussen de jungle en digitale wereld.

    eigen foto

'Digitale veiligheid is niet eng'

EDE Hackers, cybercriminelen, het lijkt of onze digitale gegevens nergens meer veilig zijn. Deze problematiek komt overweldigend over en maakt velen doodsbenauwd. Niet nodig, vindt oud-Edenaar Brenno de Winter. Hij schreef de 'Survivalgids voor de digitale jungle'. Belangrijkste les: iedereen kan grip krijgen op informatiebeveiliging.

Mathilde van Ravensberg

Anderhalf jaar werkte De Winter, voormalig onderzoeksjournalist, aan het boek. ,,We zorgen al eeuwen op allerlei manieren voor onze veiligheid. Informatieveiligheid is een pakketje dat daarbij gekomen is en waar je als goed huisvader ook voor moet zorgen", aldus De Winter (47). ,,Cyber, dat klinkt ongrijpbaar voor velen. Toch betekent het woord feitelijk niks. Het wordt te pas en te oppas gebruikt en maakt ICT te spannend."

MEER GRIP Het was daarom zijn wens een handzame gids te maken voor kleine organisaties, mkb, zorginstellingen en eigenlijk iedereen die meer grip wil krijgen op de digitale veiligheid. ,,Dat is niet alleen voorbehouden aan dure professionals", vindt hij. Eigenlijk iedereen kan door het houden van een aantal eenvoudige 'digitale hygiëneregels' zorgen voor goede beveiliging van digitale informatie. Ja zelfs de bakker op de hoek moet het kunnen, zegt de geboren Edenaar.

CONSEQUENT In zijn 152 pagina's tellende gids heeft hij daarom geprobeerd zo min mogelijk ingewikkelde materie te gebruiken. De titel is een vette knipoog. ,,In de jungle kun je ook overleven met behulp van een aantal basisregels. Belangrijk is wel dat je ze consequent toepast."

GEMAKZUCHT De basishygiëneregels voor de digitale veiligheid vereisen wel enige inspanning. ,,Het gaat juist vaak mis als mensen daar te lichtzinnig of gemakzuchtig mee omgaan", waarschuwt hij. ,,De belangrijkste component is gedrag." Het doorploegen van de flinke hoeveelheid stof die De Winter geeft in zijn boek, vergt wel de nodige uurtjes. Gelukkig heeft hij ook handige lijstjes opgenomen, die het mogelijk maken om in een middagje te checken of je informatieveiligheid op orde is. Neem nu de regels voor de basishygiëne, die zijn ook voor de gewone huis-tuin-en-keuken internetgebruiker prima te doen.

ACHT REGELS De Winter vat ze samen: 1. Installeer updates trouw en vlot. 2. Gebruik voor ieder account een ander sterk, lang wachtwoord. Sla ze niet online of op papier op maar gebruik een wachtwoordmanager als KeePass of LastPass. Gebruik waar het kan meerfactorauthenticatie als sms. 3. Klik nooit zomaar op linkjes in de mail, via social media of op sites. Kijk eerst kritisch of je er wat mee moet. 4. Zorg voor een goede back-up. 5. Installeer antivirussoftware, ook op je mobiel. 6. Maak liever geen gebruik van openbare WiFi. Dit is vaak niet versleuteld en is gevoelig voor aftappen. Neem een abonnement met veel data of gebruik een VPN (Virtual Private Netwerk). 7. Zorg dat je zo min mogelijk gevoelige data meeneemt op apparaten waarmee je reist. 8. Plak je camera's af, ook op je mobiel.

Survivalgids voor de digitale jungle verschijnt vandaag (17 januari) en is verkrijgbaar via Bol.com of https://dewinter.com.