• Boerin Irene van der Marel, haar kinderen en de Jersey koeien in de Remeker wei.

    Onbekend

De Groote Voort viert langste dag

LUNTEREN Op de langste dag van het jaar wordt de zomer ingeluid. Boerderij De Groote Voort aan de Postweg 110 in Lunteren viert dit zaterdag 22 juni met workshops en lezingen, rondleidingen, proeverijen, muziek, dans en hoogstaand theater.

Freek Wolff

Het programma vindt plaats op het terrein van de boerderij net buiten de bebouwde kom van Lunteren, waar al jaren de biologische Remeker kwaliteitskaas wordt gemaakt van de melk van de eigen Jersey-koeien. ,,Die activiteiten raken aan thema's waar wij ons voor in willen zetten. Wil je bijvoorbeeld meer weten over klimaatverandering? Bezoek de lezing van meteoroloog Reinier van den Berg. Ga je graag met onze zuivel aan de slag, dan kun je leren fermenteren tijdens een workshop van Christian Weij, bekend van zijn boek 'Verrot lekker'. En ben je benieuwd naar al het leven onder de grond van De Groote Voort? Ga dan samen met mij de wei in om alles over de bodem te leren", legt eigenaar Jan Dirk van de Voort uit.

MELKSOMMELIER Naast deze activiteiten kunnen bezoekers genieten van kaas-, wijn- en melkproeverijen, live painting, dans, muziek, en activiteiten voor de kinderen. En heb je zin in een lange zomeravond? Schuif aan bij het diner, verzorgd door chefkok Edwin van den Oever, gevolgd door een spetterend cabaret van de groep Op Sterk Water!

Het evenement begint om 11.30 uur met een inloop en ontvangst. Van 12.30 tot 13.30 uur is er een lezing van darm- en floratherapeut Nienke Gottenbos de darmflora therapeut, terwijl om 13.45 uur het middagprogramma begint met de workshop Fermentatie door Christian Weij en excursies in de wei en de rijpingsruimte van de kaas. Er is een presentatie over de 'plastic soep' over milieuvervuiling met Jorien Timmers en de wonderlijke wereld van de bijen met Pieter van Gorp. De dag biedt proeverijen onder de kastanjeboom, zoals melk proeven met melksommelier Bas de Groot, kaas proeven met kaaskeurmeester Harry Schonewille, natuurwijnen proeven met Maud van Berlo van De blije wijnen. Om 15.15 uur volgt een lezing door Reinier van den Berg, waarna om 16.15 tot 17.45 uur een herhaling plaatsvindt van voorgaand programma.

DINER EN CABARET Om 18.00 uur kunnen mensen aanschuiven voor het diner dat Edwin van den Oever zal serveren. Om 20.00 uur is het tijd voor de groep Op Sterk Water, een gerenommeerd gezelschap in de cabaretwereld.
Reserveren is wenselijk. Ticket 1 (30 euro) biedt toegang tot het dagprogramma van 12.00 tot 18.00 uur met lezingen, workshops, rondleidingen en proeverijen. Ticket 2 (65 euro) geeft toegang tot het dag- en avondprogramma met lezingen, workshops, rondleidingen en proeverijen, een diner en een optreden van Op Sterk Water. Kinderen onder de tien jaar zijn welkom zonder ticket. Wanneer zij aan het avondprogramma (diner en cabaret) mee willen doen, betalen zij tien euro.

w [remeker.nl