• Ted Walker

Chinees restaurant Lotus wint goud

Advertorial

LUNTEREN Wie in Lunteren bij chinees restaurant Lotus gaat eten gaat niet zomaar een restaurant  binnen. De chefkok van Lotus, Chao Jun Ma, in Lunteren beter bekend als John Ma, won namelijk in oktober voor het derde jaar achtereen een prijs. Dit jaar zelfs een gouden medaille. Daarmee drukt Ma een duidelijke stempel op de kwaliteit die hij in zijn restaurant biedt.

Het wereldkampioenschap, de Lee Kum Kee Cup, vond op 9 en 10 oktober plaats in de stad  Shenzhen in de provincie Canton in China. Aan de wedstrijd deden 22 teams van vier koks uit twaalf verschillende landen mee. Voor Nederland hebben de Association of New Eastern Cuisine (ANEC) en de Vereniging van Chinese Chef Koks (VCCK) hun krachten gebundeld. Uit beide organisaties werden de twee beste chefs geselecteerd. Uit de gelederen van de ANEC waren dit de heren Hongzhang Hu uit Leiden en Huai Yu Jin uit Amersfoort. De VCCK vaardigde de heren  Li Kui Liu  uit Maarssen en Chao Jun Ma  uit Lunteren af naar de wedstrijd. 

ONDERDELEN ,,De jury keek naar een aantal onderdelen'', vertelt Chao Jun Ma. ,,We konden punten krijgen voor snijtechniek, het opmaken van het bord en natuurlijk de smaak.'' Ma glundert als hij praat over de wedstrijd. Koken is zijn werk, maar ook zijn passie. Voor hem is het bereiden van eten op hoog niveau een ware kunstvorm. ,,Echt dun snijden bijvoorbeeld, dat is een kunst. Wij snijden een bosuitje zo dun dat het resultaat drie keer zo dun is als een hoofdhaar. Vervolgens laten we dat uitje krullen voor de perfecte opmaak op het bord. En dan hebben we het alleen nog maar over een bosuitje.''

De Nederlandse delegatie won de gouden medaille niet alleen vanwege de excellente gerechten, maar ook voor de gedegen voorbereiding en fair play tijdens het toernooi. De huldiging werd in Nederland gevierd, waarbij Chef-kok Alain Caron, bekend  van het televisieprogramma Masterchef, de burgemeester van IJmuiden, leden van de Chinese ambassade en vele media aanwezig waren. In totaal waren er 150 gasten aanwezig die elk het hele menu van de wedstrijd mochten proeven.

VAKER IN DE PRIJZEN Voor chef-kok Chao Jun Ma was het niet de eerste keer dat hij een medaille ontving. In 2015 reisde de kookfanaat af naar zijn geboorteland om daar in Shanghai een zilveren plak te veroveren. In 2016 deed hij dat in Rotterdam nog eens dunnetjes over. Beide medailles ontving Ma in de individuele klasse. En nu dus goud met het Nederlandse team.

KERSTMENU ,,Het voelt goed voor mij om aan dit soort wedstrijden mee te doen'', legt Ma uit. ,,Begrijp me goed, ik maak met heel veel liefde babi pangang klaar voor mijn dorpsgenoten. Maar ik kan wel meer. En dat wil ik zo af en toe wel laten zien en proeven.'' Met dat proeven komt het voor de dorpsgenoten en wijde omtrek van Lunteren wel goed. Enkele gerechten die Chao Jun Ma tijdens de wedstrijd kookte komen dit jaar met Kerst terug op de kaart.

Chinees restaurant LotusDorpsstraat 134-1366741 AP Lunteren0318-486635www.lotuslunteren.nl