• Archief BDUmedia.

    Lex van Lieshout

Betere regelingen werknemers Broekhuis na acties

EDE Werknemers van garagebedrijf Broekhuis, met onder meer vestigingen in Ede, krijgen te maken met een betere regeling voor vrije dagen. Dat heeft FNV Metaal met Broekhuis Holding afgesproken.

Bart Plaatje, bestuurder FNV Metaal: ,,Waar voorheen ADV-dagen van medewerkers werden afgenomen om een tekort aan personeel op te lossen, komt er nu een aparte Broekhuis-regeling die beter is dan de cao. Ook mag iedereen die ADV-dagen had, die houden. Broekhuis geeft hiermee het goede voorbeeld voor andere autobedrijven. Wij leggen deze regeling dan ook positief aan de professionals in de garages voor.''

SUCCES Na vier dagen van acties van FNV-leden bij diverse Broekhuis-garages, zijn alle eisen ingewilligd. Behalve ADV-dagen, wilde het personeel ook dat het werken op zaterdag weer vrijwillig wordt gemaakt en dat verplichte overplaatsingen niet meer aan de orde zijn. Bart Plaatje: ,,In de nieuwe regeling staat de afspraak dat de door monteurs zogenoemde 'strafoverplaatsingen' niet meer plaatsvinden bij Broekhuis, en hebben we de toezegging dat de zaterdag als vrije dag gerespecteerd zal worden. Alleen vrijwillig hoeft er nog op zaterdag gewerkt te worden. Ik ben trots op alle professionals die actie hebben gevoerd voor hun eisen. Het is ze gelukt.''

ERKENNING Broekhuis en de FNV onderschrijven nu gezamenlijk het tekort aan vakmensen in de branche. Broekhuis gaat dan ook landelijk inzetten op een plan om de toekomst van techniek weer onder de aandacht van jonge vakmensen te brengen. Vakbondsbestuurder Bart Plaatje: ,,Banen op mbo-niveau staan steeds vaker onder druk in Nederland. Het is een positief gegeven dat Broekhuis juist nu laat zien dat zij juist een gezonde rol willen spelen in de toekomst van de motorvoertuigenbranche. Een plek voor mbo-vakmensen bij uitstek."

REGELING In plaats van een ADV-regeling komt er een Broekhuis-regeling waarbij de dagen ook nog eens pensioengevend zijn, terwijl ADV-dagen dat niet zijn. De kern van deze regeling is, dat wie ADV heeft, die mag het houden. Andere werknemers kunnen 12 extra dagen (96 uur) bij kopen. Voor een parttime dienstverband wordt de regeling naar rato aangepast.