• Banketbakkerij Onnink

Banketbakkerij viert jubileum

Advertorial

EDE Banketbakkerij Onnink bestaat sinds 1 februari dit jaar zestig jaar. Een mooie mijlpaal waar Bernard en Etteke Onnink en het hele team van het Edese familiebedrijf graag bij stilstaan. 

Zestig jaar geleden kwamen Ber en Dirry Onnink naar Ede om een bakkerij aan de Maanderweg over te nemen. In die tijd waren er veel meer bakkers in Ede. ,,Een heel andere tijd, waarbij mensen nog geen diepvriezers en koelkasten hadden. Zodat men (bijna) elke dag vers brood kwam halen", vertelt Bernard Onnink in de winkel. Dat was ook de tijd waarin er nog geen supermarkt te vinden was. Daarom ging men 'automatisch' voor brood naar de bakker. ,,Gebak was in die tijd nog echt een luxeartikel. We verwerkten een halve liter slagroom in de week, om aan de vraag te voldoen", vertelt Onnink glimlachend. 

Ber Onnink ging met de bakfiets en broodmand rond. Elke bakker had zo zijn vaste wijk. Zo zijn er in al die jaren heel wat dingen veranderd. ,,Het bakken van oliebollen begon bijvoorbeeld in een klein pannetje in de schuur.'' Broodmachines bestonden er natuurlijk ook niet. ,,De klant was gewend het brood thuis zelf te snijden, en men nam het in papier gerold mee naar huis."

OVERNAME

In 1994 namen zoon Bernard en schoondochter Etteke de zaak over. ,,Ik wilde al van jongsaf aan bakker worden, dus dat zat wel snor." Een aantal jaren is er nog een filiaal aan de Veenderweg geweest. Helaas is Onnink senior in 1996 op 61-jarige leeftijd overleden. De jongere generatie stond er toen alleen voor, maar ging gewoon verder. Samen met de gemotiveerde medewerkers. ,,Wel besloten we om met één winkel door te gaan." De ontwikkelingen zetten zich door. Stap voor stap werd de winkel vergroot en gemoderniseerd. Ook het personeelsbestand groeide gestaag.

Met een bakkerij achterin het pand maakten de Onninks het verschil. De bakgeuren op straat lokten klanten. ,,Zij gingen als het ware letterlijk hun neus achterna", lacht de huidige eigenaar. Nu staat er een volwaardige moderne bakkerij die met de tijd is meegegaan. ,,In de loop der jaren zijn er heel wat stagiaires 'warm gemaakt' voor het bakkersvak. Daarom doen er bijvoorbeeld mensen uit Sri Lanka, Dubai of Syrië hier ervaring op." 

TAART

Banketbakkerij Onnink staat voor ovenvers brood, banket, verse bolletjes en overheerlijke chocola en veel meer. Taarten zijn bij Onnink ook erg populair. ,,U kunt al een taart bestellen voor acht personen, maar ook voor honderd personen draaien wij onze hand niet om. Met foto en al."

De jarige banketbakkerij laat het jubileum niet ongemerkt voorbijgaan. Op donderdag 22, vrijdag 23 en zaterdag 24 februari zijn er drie dagen lang 'taartacties'. Zie de advertentie elders in deze krant.

a [Banketbakkerij Onnink Maanderweg 21-23, 6711 BC Ede 0318-610518info@banketbakkerijonnink.nlwww.banketbakkerijonnink.nl