• Ted Walker

Vierhonderd meter berm afgebrand bij Ede

EDE In de lus die de aansluiting van de A30 naar de A12 richting Arnhem vormt, is donderdagmiddag een flinke bermbrand ontstaan. Eenheden van de brandweer uit Bennekom en van de stadspoort gingen het vuur te lijf. De melding van de brand kwam rond 18.00 uur bij de brandweer binnen. Omstreeks 18.30 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. Er brandde zo'n 400 meter berm af. De totale grootte wordt geschat op 5000 vierkante meter.

De centralist van de brandweer gaf de melding in eerste instantie uit als een incident waar met gepaste spoed op gereageerd moest worden, maar schaalde even later op naar een 'middel brand' waardoor het tweede voertuig en een watervoertuig met spoed naar de brand reden. ,,Dat werd gedaan in verband met de grote droogte'', legt een woordvoerder van de brandweer uit. ,,Met een extra blusvoertuig en een voertuig met alleen bluswater aan boord, konden de collega's de brand snel onder controle krijgen'', aldus de woordvoerder. 

AFGESLOTEN Het verkeer op de snelweg ondervond hinder van de brand. Om deze te kunnen blussen werd een rijstrook afgesloten. De chauffeur van een toevallig passerend reinigingsvoertuig van een particulier bedrijf hielp mee met blussen.