• GemeenteBelangen

'Wij willen het imago van Ede versterken'

EDE GemeenteBelangen maakt zich volgens lijsttrekker Peter de Pater druk om de identiteit van Ede. ,,Als lokale constructieve middenpartij willen wij die identiteit, het zelfbewustzijn van de Edenaren, positief beïnvloeden. Wij willen dat de gemeente leuk, interessant en aantrekkelijk wordt."

Jan de Boer

Een aantal zaken werkt mee in het voordeel van GemeenteBelangen, vindt De Pater. ,,De evenementenkalender groeit, de bedrijvigheid neemt toe en de wil om ergens iets leuks van te maken, is groter dan acht of twaalf jaar geleden. Ik zit nu twaalf jaar in de gemeenteraad en kan het verschil mooi zien. Volgens mij is het momentum ook om daar door te pakken. De identiteit is beter dan een aantal jaren terug. We vinden dat de identiteit van Ede op dit moment nog steeds te eenzijdig wordt bepaald. Landelijk staan we om een aantal kenmerken bekend. Levensbeschouwelijkheid speelt een grotere rol dan in werkelijkheid het geval is. Ede wordt gezien als klein dorp op de Veluwe, terwijl wij veel groter zijn dan dat. Wij zijn een krachtige, grote gemeente, wij zijn één van de snelstgroeiende gemeente. Dat weten velen niet. Ede zit op een groeilijn tussen de Randstad en de stadsregio Arnhem-Nijmegen."

TROTS In de toekomst ziet het er goed uit voor Ede, stelt De Pater. ,,Daar hoef je geen plannen voor te schrijven. Dat is een natuurlijk proces. Daar zijn wij trots op. Als lokale partij willen wij het imago van Ede versterken. Wij willen de mensen een goed gevoel geven. Bedrijven moeten weten dat zij zich hier kunnen vestigen. Dat is niet zo zeer om andere partijen te bestrijden. Wij zijn niet anti andere partijen, wij willen het beste uit andere partijen halen. Dat hebben we altijd gedaan, een bemiddelende en constructieve rol. In onze sterke punten zoeken we die samenwerking op. Wij hebben gemerkt dat dit meer effect heeft als je bestuurlijke verantwoordelijkheid hebt."

SPORT Sport vindt GemeenteBelangen heel belangrijk. ,,Iedereen die in Ede komt met een topsportinitiatief willen wij faciliteren. Dat vinden wij helemaal te gek. Meer dan elke andere partij spreken wij ons uit voor initiatieven om de topsport te stimuleren. Leuk voor de beeldvorming van Ede is als dat automatisch gaat. Als er mooie sportieve prestaties uit onze gemeente komen. Mensen vergissen zich, zij denken dat de gemeente dat zelf moet betalen. Op dit moment staan bijvoorbeeld de provincie Gelderland, sportbonden, Papendal, landelijke geldstromen te springen om hier in de regio wat te vestigen. Het enige wat Ede moet doen is actief meedenken en faciliteren."

DUBBELFUNCTIE Het kost de gemeenschap volgens GemeenteBelangen geen geld. ,,Als gemeente hebben we heel veel ruimte voor dat soort initiatieven. Een ijsbaan in Ede kan dienen als een evenementenhal. Voor drieduizend mensen is er nog wel iets te doen. Aan dubbelfuncties hebben wij als gemeente direct wat. Indirect doordat een overdekte schaatsbaan ook voor recreatieve schaatsers opengesteld kan worden. In het verleden waren wij voor een grote recreatieplas. Als je niet weet of iets financieel haalbaar is, kun je dat om te beginnen onderzoeken. Dat kan wat ons betreft in een nieuw bestuursakkoord komen te staan."

Al acht jaar maakt GemeenteBelangen deel uit van het Edese college. ,,Die positie willen wij consolideren. Wij gaan ervan uit dat er behoefte is aan een redelijk alternatief voor een landelijke partij. Landelijk lopen mensen stuk, waardoor ze voor een lokale partij kiezen. Daar is markt voor."