• Lijsttrekker Ruben van Druiten. ,,We hebben ons als Burgerbelangen aardig geprofileerd."

    Freek Wolff

'We zijn een nuchtere volkspartij'

EDE Burgerbelangen Ede heeft volgens lijsttrekker Ruben van Druiten (43) meer verwantschap met Forum voor Democratie van Thierry Baudet dan met de PVV van Geert Wilders. De huidige fractievoorzitter legt uit hoe de lokale variant eruit ziet.

Freek Wolff

De Bennekommer is naast zijn raadswerk fraude-analist in Barneveld. In 2006 richtte hij de nieuwe lokale partij op. De fractie kwam in 2010 met één zetel in de raad. In 2014 volgde een tweede zetel (Natasja Peters, de vriendin van Van Druiten). ,,Mensen voelen zich blijkbaar aangesproken door onze Fortuynistische politiek. We zijn een nuchtere volkspartij."

FORTUYN Van Druiten noemt zijn drijfveer om in de politiek te gaan: het bewaren van de Nederlandse culturele identiteit en traditie, in de geest van Pim Fortuyn. ,,In Ede zijn we de enige partij die dat geluid laat horen. Want onze nationale identiteit vervaagt. Het wordt politiek belangrijker dat mensen zich veilig blijven voelen in hun eigen leefomgeving. Tegelijk is dit gebaseerd op verdraagzaamheid. Je ziet vaak dat allochtonen zich veel bewuster zijn van hun identiteit. Wij willen graag dat dit bewustzijn bij Nederlanders terugkomt, zodat ze zich hier thuis blijven voelen. Wilders wil de Koran verbieden en dat is niet ons standpunt, maar onze partij is net als de PVV wel wat volkser dan die van Baudet."

Hij onderkent dat een wijk als Veldhuizen er een stuk beter uitziet dan tien jaar geleden. ,,We hebben daar mede aan bijgedragen, met een motie om hier extra geld aan te besteden." De lijsttrekker is van mening dat de woningnood mede veroorzaakt wordt doordat veel statushouders in Edese huizen gaan wonen. ,,Dat drukt echt op het totaal, terwijl goedkope woningen sowieso al schaars zijn."

ZICHTBAAR Van Druiten vindt dat zijn partij zichtbaar is geweest tijdens discussies over asielzoekerscentra die er in Ede zouden komen. ,,Wij vonden het wel heel vreemd en genant dat het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, red.) dit vervolgens afblies. Maar op zich was het natuurlijk gunstig, omdat het probleem toen blijkbaar niet meer bestond. We misgunnen niemand zijn geluk, maar vinden deze centra geen goede oplossing van het probleem." Hij is tegelijk blij dat alles rond de noodopvang voor vluchtelingen goed is verlopen.

Beeldbepalende, karakteristieke objecten gaan de politicus aan het hart. Zo vindt hij het een goede zaak dat de Muur van Mussert nu bestempeld is tot rijksmonument. Hij vindt het jammer dat veel agrariërs stoppen, al beseft hij dat het een economisch technisch verhaal is. ,,Het zou zonde zijn als we het buitengebied om gaan toveren tot alleen maar woongebied."

OGEN NIET SLUITEN De herinrichting van het marktplein in Ede ziet hij wel zitten, terwijl de Bennekommer denkt dat het centrum er wel weer bovenop komt. Toch is hij nog geen voorstander van verhuizing van Cultura naar het voormalige V&D-pand. Van Druiten sluit niet uit dat hij zijn mening hierover nog bijstelt. ,,Ik word regelmatig overtuigd in de raadszaal. Als een ander goede argumenten heeft, moet je je ogen daar niet voor sluiten."

Meer windmolens ziet Van Druiten niet zitten. ,,Dan neemt de landschapsvervuiling toe. Wij zien liever zonne-energie, met nieuwe technieken."

Burgerbelangen initieerde de afgelopen periode het plan om gratis parkeren mogelijk te maken in het centrum van Ede na 18.00 uur. ,,Daar hebben we de hele raad bij meegekregen en dat was heel concreet en wezenlijk."

Van Druiten verwacht groei qua zetels. ,,Dat zie je ook bij een partij als van Baudet en we hebben ons aardig geprofileerd. Ik denk niet dat we last krijgen van nieuwe partijen."