• Freek Wolff

VVD neemt plek D66 over in coalitie-onderhandelingen

EDE De VVD mag aanschuiven bij de coalitieonderhandelingen in Ede. Die partij neemt de plek in van D66 dat zich afgelopen donderdag terugtrok vanwege interne problemen. Daarbij stapten Charifa el Kaddouri en Rina Moorman uit de partij om met een eigen nieuwe fractie verder te gaan.

De vier overige coalitiepartners, ChristenUnie, CDA, GemeenteBelangen en GroenLinks, hebben vrijdag met formateur Gerhard van den Top gesproken over de gevolgen van het opstappen uit de formatiebesprekingen van D66 na de splitsing in die partij.  De vier overgebleven partijen hebben samen 21 van de 39 zetels in de gemeenteraad en zouden dus ook zonder D66 verder kunnen formeren en regeren.

In het zoeken naar een afspiegeling van de raad hebben de partijen zich opnieuw gebogen over de uitkomsten van het informatieproces. Gezien de intentie van de vier partijen om gezamenlijk verder te willen gaan, en op basis van de conclusies uit het informatieproces, is zaterdag de lijsttrekker van de VVD-fractie uitgenodigd voor een gesprek met de vier partijen, onder leiding van de formateur. Op basis van dit gesprek zal de VVD fractie vanaf aanstaande maandag deelnemen aan de verdere coalitie onderhandelingen.