• Jan de Boer

Van der Schans en Vreugdenhil trekken de kar bij CDA Ede

EDE Jan Pieter van der Schans en Willemien Vreugdenhil gaan de kar trekken voor het CDA Ede bij de gemeenteraadsverkiezingen, die voor 21 maart 2018 staan gepland. Fractievoorzitter Van der Schans is door de leden van het CDA op eerste plaats gezet, wethouder Vreugdenhil staat op de tweede plek.

Jan de Boer

OP TIJD De Tweede Kamerverkiezingen zijn nog maar net geweest, voor het CDA Ede een reden om zich nu al voor te voorbereiden op de komende gemeenteraadsverkiezingen. ,,Als je de ene verkiezing wint, moet je zorgen dat je de andere verkiezing ook wint. Dan kun je er maar beter mee op tijd bij zijn," zegt Jan Pieter van der Schans. ,,Het streven was de vorige keer al om het snel op te zetten," vult Willemien Vreugdenhil aan. ,,Dat heeft alles te maken met het plezierig op kunnen bouwen van een team. De vorige gemeenteraadsverkiezingen hebben we de campagne echt met een team van het CDA gedaan. Dat team is ook de basis geweest van de nieuwe fractie. Je merkt dat het op tijd binden van mensen aan de partij een goede verbinding veroorzaakt, waardoor je tot een duidelijke en enthousiaste campagne kunt komen."

De ambitie bij het CDA Ede is dat zowel de mannen als de vrouwen op een gelijkwaardige manier om in het nieuwe team mee kunnen doen. Als je naar de huidige fractie kijkt is de verdeling van de raadsleden al vijftig procent mannen en vijftig procent vrouwen. In 2014 stond Jan Pieter van der Schans achter Jaap Boot op de tweede plaats. Bij het CDA Ede hoeft de (beoogd) wethouder geen lijsttrekker te zijn. Daar is geen vastgestelde regel voor.

LIJST De selectiecommissie binnen de plaatselijke afdeling gaat aan de slag om hygiëne in de procedure te voegen. Er komt een selectiecommissie van buiten de directe politiek, die zich daar mee bezig zal houden. ,,Iedereen in de gemeente Ede mag in principe bij ons solliciteren om op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen te komen. Natuurlijk moet je wel een beetje van het CDA houden", aldus het tweetal. Bij de vorige verkiezingen was er vanuit de eigen partij de klacht dat er te weinig (kandidaat) raadsleden uit de buitendorpen kwamen. Ook daarover krijgt de selectiecommissie volgens de nummer 1 en 2 van het CDA Ede een duidelijke opdracht mee. ,,Je gaat altijd van tevoren denken wie de kar gaat trekken en wie de beoogd wethouder gaat worden. Daarnaast maak je een profiel met elkaar waar de lijst aan moet voldoen. Dan heb je het over man, vrouw, jong en oud. Natuurlijk streef je naar je een lijst, die een afspiegeling wordt van alles wat je in de gemeente Ede hebt. Daar kun je vanuit gaan".

Aan het partijprogramma wordt nu al druk geschreven. ,,Ook daarvoor geldt dat als mensen fantastische ideeën hebben van daar mag het CDA Ede de komende vier jaar hard mee aan de slag zijn zij van harte welkom om dit door te geven", besluit Jan Pieter van der Schans.