• Lijsttrekker Harry van Huijstee (tweede van rechts) met de Edese PvdA-ploeg.

    PvdA Ede

'Trots op woningen in lage segment'

EDE Als hij terugkijkt is wethouder en PvdA-lijsttrekker Harry van Huijstee het meest trots op de woningbouw, die in de gemeente Ede is gerealiseerd. ,,Ik neem de eer van oud-wethouder Marije Eleveld over, die ik iets meer dan een jaar geleden opvolgde. Het is haar gelukt bovenop de gewone productie een programma op te zetten van vierhonderd extra woningen in het lage segment. Daar is de druk het grootst. De eerste helft is gerealiseerd en de andere helft wordt dit jaar gebouwd."

Jan de Boer

Dan heeft Van Huijstee het over versnelde nieuwbouw, maar ook kantorentransformaties. ,,Dat helpt echt om de druk op de bestaande wachttijden op woningen omlaag te krijgen. Daar ben ik heel blij mee. Marije heeft het basiswerk gedaan, ik heb vorig jaar en dit jaar aan de echte realisatie daarvan mogen werken. Ook om ervoor te zorgen dat de versnellingsslag in de normale woningbouwproductie doorgaat. De markt trekt natuurlijk aan, maar daar moet je wel gebruik van maken. Dit jaar is het gelukt om de Kop van de Parkweg los te trekken, dat is toch wel een visitekaartje van de gemeente. Nu is het eerste stuk echt gesloopt, de bouw begint zo."

NOG NIET GENOEG In de komende jaren moet er ook nog veel meer gebouwd worden in Ede, vindt de PvdA-lijsttrekker. ,,Het is nog niet genoeg, dat wil ik vasthouden. Het tempo wat we op gang hebben gebracht, moet misschien nog wat omhoog worden gebracht. En nog een keer zo'n extra woningbouwprogramma realiseren. We hebben allerlei plannen voor de komende tien jaar qua woningbouw. Daar kan nog wel een schepje bovenop."

In tegenstelling tot gemeenten in de provincie Gelderland die aan de Duitse grens zitten, wordt er in Ede veel gebouwd. ,,Wij hebben enorm ons best moeten doen om dat bij de provincie tussen de oren te krijgen. Ede is iets anders dan de Achterhoek. Hier is in plaats van krimp echt groei. Dat heeft er deels mee te maken, dat in Ede nog relatief veel mensen in één huis wonen. Mensen die in de dorpen opgroeien willen daar ook weer wonen. Zij zijn niet geïnteresseerd in woningen in Arnhem of ergens anders. Zij willen terug naar bijvoorbeeld Wekerom, Ederveen, Ede-stad of Otterlo. Het leuke is dat het in deze collegeperiode ook gelukt is."

Door de ideale ligging van Ede qua bereikbaarheid is de woningbouw er volgens Van Huijstee nog steeds in trek. De 'woninggekte' in de Randstad zorgt er ook voor dat mensen Ede als ideale woonplaats zien. ,,Uiteindelijk ben je met de trein binnen een uur in Amsterdam. De groei zal blijven. Wij zijn niet bezig de Veluwe vol te bouwen, je kunt hier heel veel binnenstedelijk doen."

VIER ZETELS Het lijkt erop dat de PvdA in Ede tussen de twee en vier raadszetels kan bereiken. ,,Ik hoop natuurlijk op vier zetels, dat is haalbaar. De PvdA is altijd bereid verantwoordelijkheid te nemen, ik wil graag door."

BEWONERSINITIATIEVEN Wat Van Huijstee interessant vindt is de beweging die Ede heeft weten te maken in de burgerparticipatie. ,,Van het proces bij mEdemaken hebben we veel geleerd, ook hoe het niet moet. Het is fijn om te zien hoe 'Ede doet' gaat. De gedachte is om samen met je buren bonnen te verzamelen om zo met z'n allen een project voor je buurt te doen. Daar zijn we anderhalf jaar geleden mee begonnen, er zijn nu al tweehonderd projecten gedaan. Als je kijkt hoeveel bewonersinitiatieven er zijn en hoe wij dat kunnen stimuleren. loopt het hartstikke goed.´´

,,Het is best moeilijk als gemeente om dat te doen´´, stelt hij. ,,Je legt de initiatieven bij de burgers. Van vroeger uit zijn we gewend om van achter het bureau te bedenken hoe het moet. Dat zijn we echt aan het omdraaien."