• Stephan Neijenhuis. ,,De mooiste dingen gebeuren als je dingen samen oppakt."

    Freek Wolff

'Taboe koopzondag is doorbroken'

EDE Hij kijkt met genoegen terug op de afgelopen vier jaar, waarin ook D66 een progressieve vinger in de gemêleerde coalitiepap had. Stephan Neijenhuis (24) woont in Ede, was voorzitter van de Edese Jongerenraad, vier jaar raadslid en nu lijsttrekker van D66.

Freek Wolff

,,Ik merk dat dit een heel bijzondere gemeente is, omdat je hier met veel verschillende mensen woont", zegt de jonge politicus. ,,We leven vaak langs elkaar heen en dat vind ik enorm zonde. De mooiste dingen gebeuren als je dingen samen oppakt. Je moet mensen niet tegen elkaar uitspelen, zoals Wilders en Baudet doen."

LASTENVERLICHTING Dat D66 op een pragmatische manier zoekt naar oplossingen spreekt Neijenhuis aan. ,,Zo hebben we de afgelopen jaren gezocht naar wat de gemeentelijke organisatie nodig heeft. Bovendien hebben we lastenverlichting gerealiseerd van anderhalf miljoen euro binnen de ozb. En vorig jaar hebben we enkele tientjes van de kostprijs af kunnen halen op de id-kaarten en paspoorten. Dat betekent wel dat je je moet verdiepen in de financiën, maar zo wordt politiek wel heel erg leuk."

Neijenhuis is econoom, maar houdt er ook van om actief te zijn op het sociale terrein. De lijsttrekker werkt bij het ministerie voor volksgezondheid en reist elke dag met de trein naar Den Haag.

Hij is blij dat het beleid er de afgelopen vier jaar in Ede behoorlijk progressief uit zag, zodat er een koopzondag kwam. ,,Het is mooi dat we dit taboe konden doorbreken, daar zijn we heel trots op." Bovendien vindt hij dat de grondpolitiek nu op een veel realistischer manier is geregeld, met externe taxateurs.

CULTUUR Tegelijk betekende meeregeren in de coalitie dat er water bij de wijn moest, waardoor er bezuinigd werd op cultuur. ,,Dat ging me aan het hart, want ik ben tenor in een koor. Ik beleef hier veel plezier aan en dat gun je andere mensen ook. Dus ik baal van die bezuinigingen en wil dat de komende periode graag anders zien, hoewel onze eigen wethouder wel heeft gezorgd voor een cultuurfonds."

Als er een goede deal mogelijk is wat betreft verhuizing van Cultura naar het voormalige V&D-pand, is D66 daar voorstander van. ,,Dan kan het levendiger worden aan de Achterdoelen, waardoor de leegstand in de omgeving wordt opgeheven."

Twintig procent in Ede is sociale woningbouw, wat volgens Neijenhuis dus niet de reden kan zijn van de lange wachtlijst bij woningcorporatie Woonstede. ,,De mensen voor wie ze bestemd zijn, moeten daar in komen, terwijl anderen door moeten groeien naar een ander huis. Die woningen in het middensegment moeten er dan wel zijn."

Regie over het eigen leven en maatwerk vindt Neijenhuis belangrijk als het gaat om de ouderenzorg. ,,Dus moet je niet wantrouwig kijken naar partijen die met innovatie komen. Zorg moet op de juiste plek komen, voor mensen met een smalle beurs."

AMBASSADEUR Neijenhuis is niet zo'n liefhebber van citymarketing rond thema's als food en Veluwe. ,,Je moet je eigen verhaal vertellen en dat uitdragen als ambassadeur. Ik ben er huiverig voor om hier veel geld in te investeren, voor een imago dat je zelf bedenkt. Dat mag wel wat natuurlijker gaan, want niet elke burger in Ede heeft iets met food te maken. Wel vindt D66 het belangrijk dat Ede bedrijven aantrekt in de voedselsector. Want je moet vooruit kijken. Daarom zien we zo'n World Food Center wel zitten."

D66 is blij dat de Muur van Mussert tot rijksmonument is bestempeld. Meer windmolens binnen de gemeentegrenzen juicht Neijenhuis ook toe, maar niet midden in de natuur.