• v.l.n.r: Xander van Soelen, Fatima el Maadouri, Lara Hoogenbosch en Fennie Wesselink.

    Danny van Zeggelaar

Jongeren in debat als opwarmertje voor verkiezingen

EDE De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan. Op 21 maart mag iedereen die ouder is dan 18 naar de stembus. Om jongeren bij de verkiezingen te betrekken is er een maand eerder, op 21 februari, een jongerendebat in zowel het gemeentehuis als in Cultura.

Danny van Zeggelaar

Het initiatief voor het jongerendebat komt van Poppodium Ede, de Jongerenraad Ede en de Nationale Jeugdraad (NJR), een organisatie die zich inzet om politiek dichter bij de jongeren te brengen. ,,We speelden vorig jaar met het idee om iets met jongeren te doen", zegt Xander van Soelen van Poppodium Ede. Ook de Jongerenraad had het idee om tijdens de verkiezingen jongeren 'lekker te maken' voor hun democratische recht: stemmen.

NIEUW ,,We vroegen ons af of er jongerendebatten in de buurt waren", vervolgt Van Soelen. ,,Want we wilden het wiel niet opnieuw uitvinden." Ze kwamen uit bij NJR uit Utrecht. Zij organiseren al een regionaal debat. ,,Maar Ede was nieuw", zegt Van Soelen. Met wat gesprekken kwamen ze eruit. Wel zo handig. "Bij NJR weten ze hoe je contacten kunt leggen en hoe je scholen erbij betrekt."

VOORBEREIDING Opvallend is dat de scholen op woensdag 21 februari vrij zijn, dus er voor de leerlingen de gelegenheid is aan het debat mee te doen. ,,In de ochtend hebben we een voorbereidingsfase in Cultura", zegt bestuurslid Fennie Wesselink van de Jongerenraad. ,,Daar wordt de groep in tweeën opgedeeld en gaan ze samen aan de slag met een onderwerp dat verband houdt met jongeren. Bijvoorbeeld sport, jongeren en politiek, enzovoort." Het debat richt zich op jongeren van 14 tot en met 20 jaar. Een deel mag dus nog niet stemmen.

DEBAT Na de sessie in Cultura vervolgt het gezelschap zich naar de raadzaal. Verschillende politici uit de Edese gemeenteraad doen dan mee aan een debat. De jongeren presenteren hun voorstel aan de lokale volksvertegenwoordigers, die er vervolgens vragen over gaan stellen. Een echt debat over de onderwerpen moet volgen. Burgemeester Verhulst doet het openingswoord en wethouder Leon Meijer is er namens het gemeentebestuur bij.

NIET SAAI ,,Jongeren denken dat politiek saai is, gewoon een beetje praten", zegt Lara Hoogenbosch van de jongerenraad. Ook zij is bestuurslid. ,,Maar juist als je jong bent in Ede, dan staan politici voor je open. Je hebt invloed. Ik geef bijles en sommige jongeren weten niet wie de burgemeester is, of wat de gemeente is. Terwijl ze wel dingen willen, zoals een voetbalveld of een studieruimte." Van Soelen vult aan: ,,Ede is saai, hoor je wel eens. Maar je kunt hier laten zien, als je doorzettingsvermogen hebt, dat je in Ede wat kunt bereiken." Hij refereert daarmee naar de jarenlange strijd van het Poppodium om een plek te krijgen in Ede. Dat lijkt nu te gaan lukken. "Zonder de politiek waren wij hier niet geweest."

Alle leerlingen van de middelbare scholen in Ede zijn uitgenodigd mee te doen aan het debat. Van Soelen verwacht enkele tientallen deelnemers. ,,Er is echt veel interesse vanuit scholieren", weet jongerenraadslid Fatima el Maadouri. Aanmelden voor het jongerendebat kan via www.njr.nl/verhaal/lokaal-jeugddebat.