• Peter Schalk blijft aan als informateur in Ede.

    Freek Wolff

Gerhard van den Top tweede informateur in Ede; Schalk blijft aan

EDE Gerhard van den Top is door SGP-lijstrekker Nico van der Poel gepresenteerd als tweede informateur in de gemeente Ede. Van den Top, sinds 2014 dijkgraaf van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, is de tweede informateur naast de al eerder aangestelde Peter Schalk.

Beide mannen hebben de opdracht om de mogelijkheden tot een nieuwe coalitie te verkennen in Ede. De eerste formatieronde verliep vrij moeizaam en Schalk moest zich voor het paasweekend beraden of hij wel wilde aanblijven

De informateurs willen nog deze week de verkennende gesprekken en mogelijke vervolggesprekken met de partijen houden. Het doel van deze gesprekken is de mogelijkheden te verkennen voor een breed samengesteld college dat op basis van een vruchtbare samenwerking met de gemeenteraad van Ede kan besturen. Het verslag van hun bevindingen wordt openbaar gepresenteerd, met een advies welke partijen het beste kunnen gaan samenwerken. Deze partijen werken vervolgens aan een collegeakkoord onder leiding van een formateur.

DIJKGRAAF Van den Top is nu dus dijkgraaf, maar bekleedde daarvoor bestuursfuncties bij onder meer Vitens Evides International en het Wereld Natuur Fonds. Hij studeerde tropische cultuurtechniek aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen en behaalde in 1997 een doctoraat milieukunde aan de Universiteit Leiden. De geboren Bennekommer woont met zijn vrouw en twee kinderen in Loenen aan de Vecht.

De SGP won voor de tweede keer op rij de gemeenteraadsverkiezingen in Ede. De partij viel vier jaar geleden buiten de coalitie, maar heeft nu uitgesproken graag in het college plaats te nemen.