• Johannette Zomer en het Tulipa Consort brengen op 5 november muziek van Vivaldi (Foto: Jonas Sacks)

    Jonas Sacks

Zomer in de Edesche concertzaal

EDE In de Edesche Concertzaal laat de herfst nog even op zich wachten. Want in november staan sopraan Johannette Zomer, pianist Bert van den Brink en het team van Opera per Tutti garant voor drie vrolijke avonden uit. Met muziek van Vivaldi, Franse chansons en schitterende hoogtepunten uit de wereld van de opera duurt de zomer hier net iets langer.

 

Iedereen kent componist Antonio Vivaldi en zijn 'Vier Jaargetijden'. Maar deze priester uit Venetië schreef ook prachtige religieuze muziek waar het optimisme vanaf straalt. In de Edesche Concertzaal deelt Johannette Zomer op zaterdag 5 november haar passie voor Vivaldi. Het nieuwe project 'Laudate' ontkiemde toen de sopraan in Montréal (Canada) was en daar Vivaldi's 'Laudate pueri' mocht zingen. ,,Ik vond dat zo'n fantastische ervaring dat ik het graag op mijn programma wilde zetten. Vervolgens heb ik daar andere religieuze stukken van Vivaldi bij gezocht." 

Zomer wordt bijgestaan door het barokke kamerorkest Tulipa Consort, dat speciaal voor dit project is opgericht. ,,In dit vak werk je altijd samen met dirigenten, regisseurs, andere solisten, enzovoort", vertelt de zangeres. ,,Dat betekent dat je vaak water bij de wijn moet doen. Daarom heb ik Tulipa Consort opgericht. Dat biedt mij complete artistieke vrijheid en daar geniet ik erg van. Bovendien: het orkest bestaat uit allemaal bevriende collega's, dus we hebben het ook heel gezellig samen!"

BERT VAN DEN BRINK Minstens zo gezellig wordt het op zaterdag 12 november met pianist Bert van den Brink en de Franse zanger Gildas Delaporte. Zet Bert van den Brink achter een klavier en hij speelt de sterren van de hemel. Toch zou Bert Bert niet zijn als hij daar niet telkens een totaal eigen draai aan geeft. Voor zijn derde concert in de Edesche Concertzaal neemt hij ditmaal dus contrabassist en chanson-zanger Gildas Delaporte mee. Samen brengen ze de Edesche Concertzaal in Franse sferen met chansons die Gildas Delaporte zelf componeerde op teksten van schrijvers als Victor Hugo. Het levert muziek op die klinkt alsof je ze al jaren kent.

 

FEEST DER HERKENNING De vier zangers van het project 'Opera per Tutti' doen daar op vrijdag 18 november nog een schepje bovenop. Mezzosopraan Mylou Mazali en artistiek directeur van Opera per Tutti vertelt: ,,Bij ons zit er altijd wel een gouwe ouwe tussen. Maar net zo goed is het een leuk avondje uit voor mensen die niets van opera weten of er vooroordelen over hebben." De cast van deze editie 'Opera per Tutti' bestaat naast Mylou uit de inmiddels gelauwerde tenor Jeroen de Vaal, sopraan Zalina Tamar Niamut en bas-bariton Arman Isleker. Zij nemen het publiek mee door hoogtepunten uit opera's van onder anderen Mozart, Purcell en Puccini.

 

Kaarten verkrijgbaar via http://tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Lunteren: The Readshop. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis toegang.