• Freek Wolff

'Zilver' voor popkoor Zingis

EDE Van het swingende 'Fantasy' van Earth Wind & Fire tot een medley Disney-songs. Het zijn twee voorbeelden van liedjes die Zingis op vrijdag 17 november 's middags én 's avonds in Cultura laat horen. Want dan viert het popkoor het zilveren 25-jarig jubileum.

Freek Wolff

Martijni Tanis (53) uit Wageningen was er als de kippen bij toen Astrid Kakebeen het koor een kwart eeuw geleden oprichtte. ,,Ik woonde toen nog net in Utrecht, waar ik mijn studie aan het conservatorium afrondde. Het nog op te richten koor wilde lichte, niet-kerkelijke muziek gaan zingen. Dat gebeurde vanuit buurtcentrum Het Riet. De eerste avond was er al meteen twintig man en dat is best veel. Nu hebben we 45 leden, terwijl we tegenwoordig op maandag in de Emmaüskerk repeteren. Er zijn veel trouwe leden."

MANNEN IN MINDERHEID De gemiddelde leeftijd schommelt rond de vijftig jaar, terwijl het aantal mannen in de minderheid is, want er zijn er slechts zeven. De dirigente begeleidt het koor tijdens de repetities zelf op piano, maar bij optredens is er een toetsenist en soms een slagwerker bij. ,,Tijdens 'Zilver' pakken we uit en hebben we een band van acht man."

Zingis kiest het repertoire uit bekende en minder bekende pop- en musicalsongs. Voor het jubileumconcert selecteert het koor hoogtepunten uit de afgelopen jaren en worden er nieuwe liedjes toegevoegd, zoals 'All of me' van John Legend. De keuze doet Tanis zelf, omdat ze wil weten of het koor het aan kan.

Aan de klassieker 'Bohemian Rhapsody' van Queen waagt ze zich niet. ,,Want het moet niet cliché worden. Bovendien bestaat het gevaar dat je dan net de plank mis slaat. Dat ligt precair." Van Queen brengt Zingis wel 'Don't stop me now'. ,,Nee, die band is geen verboden terrein hoor."

Voor de ballad 'Bridge over troubled water' van Simon and Garfunkel komt een flinke dosis passie kijken. ,,Daar doen we elke week ons best voor. We staan bekend om ons enthousiasme en zingen alles uit ons hoofd. Er bestaat geen vaste kooropstelling en we bewegen veel." Bij 'Old and wise' van Allan Parsons Project is tot slot een heuse saxofoonsolo te horen. ,,Die scheurt de laatste maten nog even."

SPANNEND Er is een klein blokje Nederlandstalig repertoire met: 'Stil in mij' (Van Dik Hout), 'Ik kan het niet alleen' (De Dijk) en 'Tranen gelachen' (Guus Meeuwis). Van Anita Meijer zingt het koor 'Why tell me why'. Een enkele keer zingt een koorlid solo. ,,Dat vinden ze wel spannend."

Van U2 pakt Zingis 'I still haven't found', een hit met een black gospel touch. ,,Het koor vindt dit heel fijn om te zingen." 'I will survive' van Gloria Gaynor zingen alleen de vrouwen. 'Waterloo' van Abba heeft een lekker arrangement, vindt Martijni. Van Coldplay klinkt de hit 'Viva la vida'. ,,Ik had er partijen voor blazers bij bedacht, maar dat werkte niet." 'Where everybody knows your name' klonk als intro bij de oude tv-serie Cheers, 'All of my love' van Led Zeppelin zit in het rockgenre, terwijl 'Seasons of love' geplukt is uit de musical 'Rent'. 'Listen to the music' van The Doobie Brothers sluit het concert vrolijk af. ,,Als het goed is, staat dan de zaal een beetje op z'n kop."

Kaarten: www.cultura-ede.nl.