• Alexander Ullman speelt in de serie Wereldpianisten.

    Allard Willemse

Zes pianomeesters uit wereldtop naar Ede

EDE De beste pianisten en de mooiste stukken beluister je in de serie Wereldpianisten van de Edesche Concertzaal. Aan de Bösendorfer Imperial spelen komend seizoen zes pianomeesters uit de wereldtop, onder wie Louis Lortie, Denis Kozhukhin, Filippo Gorini en de winnaar van het Franz Liszt Pianoconcours 2017 Alexander Ullman.

Meesterpianist Filippo Gorini opent op zaterdag 29 september de serie Wereldpianisten met een van Chopins bekendste stukken: de 'Treurmars' uit Chopins 'Tweede Pianosonate'. Ook heeft Gorini een bijzondere band met Beethoven. Dat laat hij horen met Beethovens grootse 'Hammerklaviersonate'.

DENIS KOZHUKHIN Sinds meesterpianist Denis Kozhukhin in 2010 de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd won, raakt het publiek overal waar hij speelt uitzinnig.

In de Edesche Concertzaal gebeurt dat op zaterdag 27 oktober ongetwijfeld ook met Mendelssohns 'Lieder ohne Worte', Griegs 'Lyrische Stücke' en de 'Achtste Pianosonate' van Sergej Prokofjev.

'BEETHOVEN-JOY' Zelden is de Israëlisch-Palestijnse pianist Saleem Ashkar in Nederland te horen. Daarom is het des te uitzonderlijker dat hij op zaterdag 1 december een uitzondering maakt voor de Edesche Concertzaal. Al sinds zijn jonge jaren voelt Ashkar zich verbonden met de muziek van Beethoven. Aan de Bösendorfer Imperial speelt hij naast Debussy's schilderachtige 'Préludes' ook twee sonates van Beethoven. "Pure Beethoven-joy", volgens Die Welt!

Nog meer Beethoven klinkt op zaterdag 23 februari. Lisztconcours-winnaar Alexander Ullman zet zijn tanden in een van Beethovens bekendste pianosonates, de 'Appassionata'. Ook muziek van Liszt zelf staat op het programma. Van hem speelt Ullman de pianoversie die Liszt maakte van Beethovens 'Eerste Symfonie'.

De Georgische pianiste Sophiko Simsive heeft een sterke band met de Russische muziek. Vooral Sjostakovitsj' 'Tweede Pianosonate' spreekt tot haar verbeelding. Ze vertelt: ,,Ik heb dit stuk tijdens het Grachtenfestival 2017 gespeeld. Toen viel me al op hoe intens persoonlijk deze muziek is… Alsof je kijkt naar een verweesd landschap waar oorlog is geweest.” Beluister dit meesterwerk op vrijdag 22 maart.

LOUIS LORTIE Het slotakkoord in de serie Wereldpianisten is voor meesterpianist Louis Lortie. Reis op zaterdag 6 april mee naar de Zwitserse Alpen. Liszt legde zijn vele reisindrukken vast in de indrukwekkende reeks pianostukken 'Années de pèlerinage' (Pelgrimsjaren). Een betere gids dan pianist Louis Lortie is nauwelijks denkbaar. "Louis Lortie is een meesterpianist pur sang in de beste romantische traditie", schreef NRC Handelsblad.

Kaarten bestellen kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.