• Rob Bronshoff

Youp van ’t Hek geeft try-out in Cultura

EDE Voor het eerst is Youp van 't Hek met een voorstelling te zien in theater Cultura. De cabaretier geeft op 5 oktober de try-out 'Met de kennis van nu'. In het nieuwe seizoen zijn er meer grote namen en nieuw talent te bewonderen in Cultura. Zo geeft aanstormend talent Patrick Laureij op 21 november een try-out in Cultura. En geeft mevrouw van 't Hek, Debbie Petter, een voorstelling, waarbij zij 'een vrouw speelt die over haar man vertelt'.

Jan de Boer

Samen met Junushoff in Wageningen presenteerde Cultura maandag hun nieuwe theaterprogramma en brochure. De beide theaters bieden de regio Ede-Wageningen een zeer compleet en gevarieerd aanbod. De samenwerking van de twee theaters, die al vijf jaar geleden in gang werd gezet, heeft ervoor gezorgd dat het theaterbezoek in deze regio in de lift zit. Het bezoekersaantal is vorig jaar in Cultura met ruim 2.000 bezoekers gestegen. ,,We zitten nu op ruim 15.000 bezoekers per jaar," zegt Trijn Romein, manager podiumkunsten van Cultura.

IN DE LIFT Er zijn meerdere factoren die de groei van het bezoekersaantal verklaren. Ook bij Cultura en Junushoff merkt men dat de economische crisis voorbij is. En er wordt in deze regio meer geld uitgegeven. Mensen gaan vaker naar het theater. Ook de samenwerking tussen de twee theaters werkt positief. Mensen gaan vanuit Ede naar Wageningen en vice versa naar het theater. ,,Ik denk dat zowel wij als ook Junushoff ons beter profileren. Via sociale media en ander soort media is er gebouwd aan een stevige positie. De bezoekers komen met plezier naar ons. Het programma dat wij bieden speelt ook een belangrijke rol," meent Trijntje Romein.

PROGRAMMA Romein heeft voor het nieuwe seizoen in Cultura een gevarieerd programma samengesteld van uiteenlopende voorstellingen in verschillende genres: cabaret, theaterconcerten, toneel, familievoorstellingen, dans en klassieke concerten. Het nieuwe theaterseizoen van Cultura begint op vrijdag 28 september met wereldmuziek van het Carel Kraayenhof Ensemble. Liefst 25 theaterconcerten zijn er geprogrammeerd. Spinvis, 3J's, Rob de Nijs, Stef Bos Edsilia Rombley of de Roos Blufband zijn een paar voorbeelden. Naast gevestigde artiesten staat ook aanstormend talent op het podium of bijzondere duo's. Voor 'oudere' jongeren zijn de concerten van Jan Akkerman & Band en George Harrison Tribute niet te versmaden.

FESTIVALS Er zijn dit seizoen voorstellingen met een maatschappelijk of herkenbaar onderwerp over het leven zelf, haat en liefde, familiebanden, verhoudingen of verschillen in culturen. Van september tot en met mei is er iedere maand tenminste één familievoorstelling. De twee festivals die vorig jaar voor het eerst in Theater Cultura plaatsvonden zijn wegens succes geprolongeerd. De tweede editie van het Food Film Festival wordt gehouden van donderdag 18 tot zondag 21 oktober. Het tweede Singer-songwriter Festival, dat Cultura samen met Poppodium Astrant organiseert, staat op vrijdagavond 25 januari tijdens het Nationale theaterweekend gepland.