• Maarten Tjallingii is de gast in Ede.

    Bas Czerwinski

Wielercafé in Theater Cultura tijdens NK

EDE Stichting De Wielerklassiekers en cultureel centrum Cultura Ede houden op woensdag 26 juni van 19.30 tot 22.30 uur een wielercafé in Theater Cultura, aan de Molenstraat 45 in Ede. Het café start om 19.30 uur.

In het wielercafé worden onder meer Maarten Tjallingii, Stef Clement en Iris Slappendel bevraagd over het metier en de NK tijdrit van die dag door Gio Lippens, sportverslaggever op radio en televisie. Wielermuziek, -columns en -fotografie komen aan bod en er zijn prijzen te winnen met de wielerquiz.

WIELERCAFÉ ,,De gasten die tijdens dit NK Wielercafé aanschuiven aan tafel, hebben allemaal hun sporen verdiend in het wielrennen. Zo is Maarten Tjallingii een begrip Nederland en ver daarbuiten. Deze sympathieke renner droeg de blauwe bergtrui in de Giro van 2016 en werd uitgeroepen tot strijdlustigste renner in diezelfde koers. Hij werd derde in Parijs-Roubaix in 2011 en Tjallingii kan een etappe uitrijden met een gebroken heup. Vandaag de dag is hij onder meer coach van sporters en niet-sporters en commentator van wielerwedstrijden op radio en televisie", vertelt Trudy Pijnenborg van Cultura.

Stef Clement is tijdritspecialist en dat blijkt wel uit zijn palmares; vier keer Nederlands kampioen. Hij won ook etappes in grote koersen, werd tweede op het EK en derde op het WK en speelde als knecht een centrale rol voor Lars Boom en Steven Kruiswijk.

,,Clement laat zich als gastcommentator met zijn vlotte en deskundige babbel ook horen op radio en televisie."

Iris Slapendel is Nederlands kampioen op de weg 2014. Ze won met Cervélo de ploegentijdrit en de wegrit in 2012, kan 115 kilometer per uur op een fiets in de woestijn. Ze is nu ploegleidster bij de mannenploeg van Delta Cycling Rotterdam en ze timmert aan de weg als ontwerpster, denk aan de wielertenues van de Olympische Spelen in Rio 2016.

WIELERFOTO'S Naast dit wielertrio kunnen bezoekers ook genieten van Frank Heinen, columnist en auteur van sportboeken en romans. Hij draagt voor uit eigen werk. Klaas Jan van de Weij is sportfotograaf van de Volkskrant en hij presenteert een serie foto's met het verhaal er achter. De avond wordt verder opgeluisterd met muziek en een wielerquiz met prijzen.

STICHTING DE WIELERKLASSIEKERS Stichting De Wielerklassiekers houdt sinds 2007 wieleravonden over de voorjaarsklassiekers. Locatie in de eerste jaren was het zoldertje van het historische Vlaams Arsenaal, waar menige bekende auteurs, dichters, (ex)wielrenners en ander volk uit het metier hun kunde, kennis en geheimen deelden.

In 2013 verhuisden zij naar Lux (Nijmegen), omdat het zolderzaaltje te klein werd. De sfeer is echter gebleven en de ontboezemingen van de gasten staan garant voor onvergetelijke momenten.

Het NK Wielrennen vindt van 26 juni tot 30 juni plaats in Ede. Op woensdag 26 juni worden de tijdritten gereden. Zondag 30 juni wordt afgesloten met de wegwedstrijd voor de mannen. . Entree is 5 euro.

Meer informatie, programma en kaartverkoop: www.cultura-ede.nl