• Vrijdag 8 maart: de unieke combinatie van cello, piano en orgel. Naast twee wereldpremières klinkt werk van Bach.

    Jacqueline Imminkhuizen

Wereldpremières in Edesche Concertzaal

EDE Cello, piano en orgel kom je zelden tegen binnen één concert. Celliste Doris Hochscheid, pianist Frans van Ruth en organiste Gonny van der Maten zijn zo enthousiast over deze combinatie, dat ze er speciaal muziek voor lieten componeren. Op vrijdag 8 maart klinken de wereldpremières van twee nieuwe stukken van Wouter van Belle en Rick van Veldhuizen.

Naast nieuwe muziek staat ook muziek van Bach, Schumann, De Falla en Messiaen op het programma. Beluister in de Edesche Concertzaal hoe mooi de Bösendorfer Imperial, het Ypma-orgel en de cello samen klinken.

Celliste Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth vormen een van de belangrijkste cello-piano duo's van dit moment. Onvermoeibaar zetten ze zich in voor het cellorepertoire van Nederlandse bodem. En met succes, want hun verschillende cd's worden in de pers stuk voor stuk lovend ontvangen. In 2016 won het duo zelfs de internationaal belangrijke prijs ECHO Klassik 2016. In de Edesche Concertzaal gaan zij de samenwerking aan met organiste Gonny van der Maten. Zij geldt als een van de belangrijkste ambassadeurs van de Nederlandse orgelmuziek.

De musici zijn enthousiast over de nieuwe stukken. Doris Hochscheid vertelt erover: ,,Het is bij voorbaat al bijzonder dat we in deze combinatie van cello, piano en orgel zijn te beluisteren, want er bestaat nog helemaal geen muziek voor." De compositieopdracht leverde twee totaal verschillende stukken op. Doris Hochscheid: ,,Wouter van Belle is vooral bekend als kerkmusicus, maar in zijn stuk haalt hij het orgel uit die kerkelijke context. Hij laat zich inspireren door Spaanse en Zuid-Amerikaanse dansmuziek, zoals de bossa nova en tango. In het verlengde van dit stuk spelen we muziek van Manuel de Falla."

VERBINDENDE SCHAKEL De andere première is van de hand van de jonge componist Rick van Veldhuizen (1994). Anders dan Van Belle richt Van Veldhuizen zich op het muziektheater en zal zijn stuk een aantal theatrale elementen bevatten. Doris Hochscheid: ,,De titel is 'Conflari'. Dat betekent zoiets als 'samensmelten'. Onze instrumenten smelten qua klank volledig samen." Het theatrale element is dat de musici behalve spelen ook zullen zingen. ,,Frans en Gonny zingen elkaar vanaf hun 'vaste' plek achter piano en orgel letterlijk toe. Ik verplaats mij met mijn cello door de zaal en ben daarmee een soort verbindende schakel."

Gitariste Annamária Fábián bezorgt de bezoeker zaterdag 9 maart een ontspannen avond met muziek met een lach en misschien een traan. ,,Wat dacht je van Piazzolla's tango 'La muerte del ángel'? Ook neemt ze je met de 'Serenata Española' van Joaquín Malatz mee naar het altijd zomerse Spanje. In al deze stukken raakt Annamária Fábián je met haar goudeerlijke spel."

Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.