• Operaster Lenneke Ruiten zingt op zaterdag 18 november liederen van Liszt, Rachmaninov en Fanny Mendelssohn

    Victor Thomas

Wereldberoemde vrouwen in Edesche Concertzaal

EDE Wat hebben operaster Lenneke Ruiten en de dames van het Arosa Trio met elkaar gemeen? Het zijn wereldberoemde vrouwen. Lenneke Ruiten viert internationale triomfen in onder meer de Scala van Milaan en het Brusselse Munttheater. Op zaterdag 18 november is ze voor even in Nederland voor een intiem liedrecital in de Edesche Concertzaal.

 

Een dag eerder op vrijdag 17 november brengen pianiste Nino Gvetadze, violiste Frederieke Saeijs en celliste Maja Bogdanovic een eerbetoon aan de grootste vrouwelijke componisten van de Romantiek. In de Edesche Concertzaal spelen deze drie dames van het Arosa Trio muziek van Fanny Mendelssohn, Clara Schumann en Lili Boulanger.

 

MOOIE MUZIEK Frederieke Saeijs vertelt: ,,We vinden het een bijzonder programma, want we speelden nog niet eerder een concert met louter vrouwelijke componisten." Feministische aspiraties hebben de dames overigens niet. ,,Het is meer een knipoog. Waar het ons om gaat is dat het vooral mooie muziek is. Uit de geschiedenis is wel gebleken dat Fanny en Clara dezelfde talenten hadden als hun broer of echtgenoot, dat hoeven we niet extra te onderstrepen."

TEMPERAMENT De muziek van deze componerende vrouwen is in uitstekende handen bij het Arosa Trio. Zoals bij de meeste succesvolle ensembles kent ook dit trio lange verbintenissen. "Gvetadze en ik kennen elkaar tien jaar", vertelt Frederieke Saeijs.

,,Maja Bogdanovic zelfs nog langer. Ik hoorde haar spelen tijdens een zomercursus in Frankrijk en werd zo'n beetje omvergeblazen door haar temperament. Gekscherend noemen Nino en ik haar de 'Schwarzenegger' van ons trio." In 2009 speelden de drie dames voor het eerst samen tijdens de Gelderse Muziekzomer. ,,We voelden meteen een klik en zijn als trio verder gegaan."

 

LENNEKE RUITEN Ook Lenneke Ruiten zingt tijdens haar liedconcert muziek van Fanny Mendelssohn. ,,Zo eenvoudig, maar zo ontroerend", vindt de zangeres. Deze liederen combineert ze met muziek van Liszt en Rachmaninov. Ook staan er Franse en Engelse liederen op het programma. Lenneke Ruiten vertelt: ,,Ik heb veel affiniteit met het Franse lied. Het is zangerig en heel toegankelijk; heel vanzelfsprekend voor mijn stem."

 

SCALA VAN MILAAN Hoewel Lenneke Ruiten gegrepen is door het lied, behoort ze inmiddels tot de belangrijkste operazangeressen van haar generatie. Een optreden als bij de Staatsoper Stuttgart in de zomer van 2013 opende vele internationale deuren voor haar. Ze werd gevraagd voor belangrijke operarollen in de Scala van Milaan (een van de grootste operahuizen ter wereld) en schitterde tijdens het Holland Festival en de Salzburger Festspiele. In de Edesche Concertzaal beleef je deze internationale operaster van dichtbij. Hoe bijzonder is dat!

 

Kaarten bestellen voor het Arosa Trio en Lenneke Ruiten kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.