• Het Arosa Trio speelt 17 november muziek van alleen maar vrouwelijke componisten

    Onbekend

Vrouwelijke componisten centraal in Concertzaal

EDE Iedereen heeft wel eens van componisten Felix Mendelssohn of Robert Schumann gehoord, maar wie kent ook muziek van Fanny Mendelssohn of Clara Schumann? Deze begaafde vrouwen stonden lang in de schaduw van hun respectievelijke broer en echtgenoot. Gelukkig klinkt hun prachtige muziek wereldwijd op steeds meer podia. De Edesche Concertzaal presenteert enkele van de mooiste stukken die deze wereldberoemde vrouwen componeerden. Pianiste Nino Gvetadze, sopranen Lenneke Ruiten en Francince van der Heijden brengen hun muziek voor het voetlicht. Margreeth de Jong laat bovendien niet alleen als organiste van zich horen, maar is ook in enkele van haar eigen composities te beluisteren.

 

Margreeth de Jong opent op vrijdag 6 oktober samen met sopraan Loes van Schothorst de concertserie OrgelPlus. De organiste heeft het programma daarbij afgestemd op het Ypma-orgel. ,,Het is een romantisch instrument, dus daar heb ik muziek bij gezocht", vertelt ze. ,,Voor de pauze spelen we muziek van Mendelssohn, zijn zus Fanny en Clara Schumann. Ik wilde graag een paar vrouwelijke componisten spelen. Na de pauze brengen we mijn eigen werk."

 

EEUWIGDURENDE LENTEMORGEN Twee prachtige pianotrio's van Fanny Mendelssohn en Clara Schumann klinken op vrijdag 17 november in de Edesche Concertzaal. Dan uitgevoerd door het Arosa Trio, bestaande uit pianiste Nino Gvetadze, violiste Frederieke Saeijs en celliste Maja Bogdanovic. Beide stukken behoren tot de mooiste pianotrio's uit de hele negentiende eeuw. Het Arosa Trio koppelt deze meesterwerken aan muziek van de jong gestorven Franse componiste Lili Boulanger. Haar laatste compositie is het sfeervolle tweeluik D'un soir triste en D'un matin de printemps. 'D'un soire triste' klinkt als een zeer droevige avond. In 'D'un matin de printemps', lijkt de componiste over haar sterfbed heen te kijken, richting een eeuwigdurende lentemorgen.

Meer muziek van Fanny Mendelssohn en Lili Boulanger klinkt op 18 november en 2 februari. Stersopraan Lenneke Ruiten buigt zich samen met pianist Thom Janssen over enkele liederen van Fanny Mendelssohn. "Zo simpel, zo ontroerend", vertelt ze enthousiast. Het laatste woord is echter aan Lili Boulanger. Sopraan Francine van der Heijden en organiste Jetty Podt brengen op 2 februari haar aangrijpende 'Pie Jesu'. ,,Dat was mijn verzoeknummer", zegt Francine van der Heijden. ,,In 2018 is het honderd jaar geleden dat Boulanger overleed. Boulangers 'Pie Jesu' vormt het uitgangspunt voor een Frans georiënteerd programma met muziek van onder anderen Gabriel Fauré, César Franck en de Nederlander Hendrik Andriessen.

Kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.